Reakce na lživá tvrzení hlavního architekta města Brna Sedláčka

04.11.2020 14:14

4. listopadu 2020 na své facebookové stránce (Michal Sedláček - hlavní architekt Brna) zveřejnil Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města, post k tématu architektonické soutěže o budoucí podobě nám. Míru, kde bohužel vůči našemu spolku uvedl některá nepravdivá tvrzení, proti čemuž se pak ohradil náš předseda Michal Závodský. Přinášíme jak post architekta Sedláčka, tak našeho předsedy – není to veselé čtení. Od zaměstnance města Brna bychom čekali docela jinou úroveň vyjadřování se a úcty k obyvatelům Brna.

ZAKLETÉ NÁMĚSTÍ – SRDCE MASARYKOVY ČTVRTI

Již tento týden ve čtvrtek se sejde poprvé porota urbanisticko-architektonické soutěže na úpravy náměstí Míru a dostavbu bývalého vojenského areálu na ulici Lerchova (dále jen „soutěž“).

Novodobá historie

Na jaře 2016 oslovili nově vzniklou Kancelář architekta města Brna radní Svatopluk Bartík (zastupitel za Žít Brno) a Jakub Kořínek (místopředseda stavební komise MČ Brno-střed, Žít Brno)) s myšlenkou uspořádat soutěž na náměstí Míru včetně přestavby bývalého vojenského areálu. KAM připravila návrh zadání a soutěžních podmínek, ale Bartík a Kořínek po čase od záměru soutěže odstoupili. KAM se během přípravy zadání sešla a vedla několikahodinovou debatu se zástupci Občanského sdružení Masarykova čtvrť a Nadačního fondu Lerchova – otevřeno všem. Pokračováním této debaty byl ještě piknik se zástupci výše zmíněných na Kraví hoře s výhledem na náměstí Míru. Nicméně tehdy ze soutěže sešlo.

V prosinci 2019 Rada města Brna schválila přípravu soutěže a pověřila KAM její organizací.

Kdo je kdo

Město Brno – vlastník pozemků

MČ Brno-střed – náměstí Míru a Masarykova čtvrť je v katastru této městské části

KAM – organizátor soutěže a tvůrce zadání

OSMČ – Občanské sdružení Masarykova čtvrť (zastupované Michalem Závodským)

Nadační fond Lerchova – otevřeno všem (zastupovaný Irenou Greplovou)

Brněnka – maloobchodní síť vlastnící prodejnu a pozemek pod ní na náměstí

Odbor bytový, Odbor dopravy, Odbor investiční – odbory MMB podílející se na zadání soutěže

DPMB – vlastník tramvajové smyčky na náměstí

Participace

Zadání soutěže je nejvíce projednávané a participované zadání soutěže v historii Brna. Zde je stručné shrnutí:

2016 - 1. setkání s OSMČ a NF Lerchova – otevřeno všem

2017 - piknik s OSMČ a NF Lerchova – otevřeno všem

2019 - 2. setkání s OSMČ a NF Lerchova – otevřeno všem

2020 - 3. setkání s OSMČ a NF Lerchova – otevřeno všem

2020 - kulatý stůl s místními organizacemi – MČ Brno-střed, OSMČ, Brněnka, Draken Brno, Hvězdárna a planetárium Brno, Helceletka, Jednota Orel, Bytový odbor MMB, Správa kolejí a menz, Odbor dopravy MMB, Veřejná zeleň MČ Brno-střed, kávéeska MČ Brno-střed, nadační fond Lerchova – otevřeno všem, Krajská rada seniorů a dalšími.

2020 únor – setkání s veřejností v sále Cyrilometodějské církevní ZŠ – přes 200 účastníků

2020 únor – online anketa – KAM dostal a poté analyzoval přes 365 odpovědí

2020 říjen – dotazník

Je nutné zdůraznit, že participace neumožňuje, aby jeden subjekt diktoval zadání pouze podle svých představ. Participace má vést k nalezení nejlepšího řešení pro většinu obyvatel města. Zadání soutěže je prvním krokem v procesu hledání nejlepšího řešení – dalším je urbanisticko-architektonická soutěž. Architektonické soutěže jsou sice náročnou, ale jednoznačně nejlepší a nejspolehlivější metodou, jak najít optimální řešení.

Zadání soutěže

V zadání je polyfunkční dům s městskými byty, komunitním centrem s velkým sálem pro 300 osob, klubovnami a zahradou (mimochodem komunitní centrum je větší, než jak bylo navrženo v participativním rozpočtu), s množstvím služeb včetně přesunuté Brněnky. Dále zelené náměstí s možností konání veřejných společenských akcí. Dojde také k úpravě tramvajové smyčky a přilehlého parku. Část nového polyfunkčního domu včetně bytů připadne Brněnce z důvodů majetkového vyrovnání – Brněnce totiž patří nejen budova, ale i pozemek na náměstí Míru.

Nový polyfunkční dům bude měřítkem srovnatelný se stávajícími budovami škol a kolejí. V zadání je zajištěno, aby zde nevznikl nadměrně objemný dům, který by změnil celou lokalitu. Žádný Wilson 2 zde tedy nevznikne. Co se týče zeleně, požadavek na 1 000 m² velkou zahradu se týká pouze komunitního centra, v zadání soutěže je dále požadavek, aby nejméně 30 % plochy pozemku byla intenzivní zeleň. Demolicí Brněnky se rovněž rozšíří prostor pro navržení zeleně i na náměstí.

Jak dál?

Občanské sdružení Masarykova čtvrť zastupované Michalem Závodským dvě desetiletí blokuje jakýkoliv rozvoj náměstí Míru. Výsledkem je nevyhovující stav náměstí a zcela zanedbaný brownfield přímo v srdci Masarykovy čtvrti. Je načase, aby se toto změnilo a aby se náměstí Míru co nejdříve stalo funkčním pěkným centrem jako mají jiné městské čtvrti. Pokud se OSMČ podaří sabotovat i tuto soutěž, bude současný žalostný stav trvat další desítky let. Případně město prostě prodá pozemek soukromému investorovi, který postaví na ploše bývalého vojenského areálu komerční projekt podle regulí územního plánu – bez komunitního centra, bez Brněnky, bez úpravy náměstí.

OSMČ vždy požadovalo řešit pouze komunitní centrum. Odmítá tedy nejen byty, ale i rozšíření služeb, jakékoli změny na náměstí, úpravu dopravního řešení, tramvajové smyčky i parku. Proto se nám nepodařilo přes enormní úsilí s OSMČ nalézt dohodu.

Náměstí Míru není pouze lokální náměstí jedné městské čtvrti, jeho význam je vzhledem k jeho poloze u parku Kraví hora, v blízkosti Hvězdárny a planetária a sportovních aktivit celoměstský. Nenechme se jako město ovlivnit zájmovou skupinou, která hledí pouze na svoje úzce zaměřené cíle.

*********************

A zde facebooková reakce našeho předsedy Michala Závodského 

Na jednu stranu jsem rád, že to zde píšete, protože mám tedy verifikováno, že to, co zaznělo ve včerejším článku Brněnské Drby, jsou Vaše výroky, na stranu druhou mi je líto, že už jste se snížil přímo ke lžím. Ano, hlavní architekt města Brna lže ☹:-(

  • „participace neumožňuje, aby jeden subjekt diktoval zadání pouze podle svých představ". 

OSMČ nic nediktuje, ale upozorňuje na to, jak už stovky a tisíce lidí se vyjádřili proti objemné zástavbě na nám.Míru, kterou tvoří právě požadavky na byty. A nejsme jediní, je tu i Lerchova - otevřeno všem nebo Orel jednota Brno-Masarykova čtvrť atd.

Ty představy, co podporujeme, jsou představy místních lidí, resp. jimi podporované, ne jen nějaké naše - jednoho spolku. Kdo všechno sdílí naše vize a naopak nechce byty, není jeden subjekt (to je urážka místních lidí), ale mnoho lidí - a přesný přehled je zde: https://drive.google.com/file/d/1haBvKVMf6NCjOEhXbB1A8Pw_swcMKILX/view?usp=sharing

Nás, resp. ty stovky lidí za námi nazýváte jako "zájmovou skupinu, která hledí pouze na svoje úzce zaměřené cíle"? Naše cíle nejsou úzké, nejsou jen naše a nejme zájmová skupina - jsme obyvatelé Masarykovy čtvrti, kteří kolem toho vašeho šestipodlažního výtvoru budou každý den chodit, zatímco Vy třeba zase odcestujete někam na druhý konec světa.

  • "OSMČ vždy požadovalo řešit pouze komunitní centrum. Odmítá tedy nejen byty, ale i rozšíření služeb, jakékoli změny na náměstí, úpravu dopravního řešení, tramvajové smyčky i parku. Proto se nám nepodařilo přes enormní úsilí s OSMČ nalézt dohodu."

Tady vyloženě lžete ‼OSMČ neodmítá rozšíření služeb (naopak je dlouhodobě podporuje - může jim sloužit třeba horní budova v bývalém vojenském areálu - už roky máme na webu, co by mohlo být v areálu, a máme tam i služby - viz: https://osmc.webnode.cz/products/mestske-volnocasove-centrum-brno-lerchova/ ), ani úpravu dopravního řešení (primárně vyvýšené vozovky, sdílené prostory, preference chodců), ani dostatek zeleně.

My jsme si žádného enormního úsilí KAMu nevšimli, doslova párkrát jsme se spolu potkali a naopak, když jsme my nebo jiné subjekty se chtěli potkat s KAMem, KAM to odmítl, a to i opakovaně.  

Mj. když už zmiňujete onen piknik s OSMČ a NF Lerchova – otevřeno všem z r. 2017, tam Vy osobně jste nás ujišťoval, že proti přání místních nepůjdete - a dnes přesně naopak.

 

  •  "Občanské sdružení Masarykova čtvrť (OSMČ) zastupované Michalem Závodským téměř dvě desetiletí blokuje jakýkoliv rozvoj náměstí Míru."


Další lež ‼ Vás ani neomluví to, že jste od r. 1994 dlouhodobě mimo Brno a ani to, že v naší čtvrti nebydlíte. Takže: zatímco my jsme bojovali za to, aby stát neprodal už na začátku soukromníkovi a naopak jej zadarmo získalo Brno, Vy jste o tom možná ani nic nevěděl. Zatímco my jsme areál uklízeli, tak Vy jste se slunil někdo pod losangeleským slunce. A nyní přijdete a obviňujete nás a lžete o nás? 

Co my tak můžeme blokovat? Sedíme v Radě města Brna, jsme my vlastníci areálu nebo nám. Míru? To je zcela směšné a lživé. Co jediného my děláme, že stále upozorňujeme na to, že sem do nejcennějšího posledního volného prostoru celé čtvrti pořád někdo (nejdřív developer, nyní KAM) cpe byty. Je pravda, že různé zlé jazyky za tím vidí i nějaké pěkné obálky či krabice vína.

Pravda je jednoduchá: nejvíce rozvoj areálu zablokovaly důsledky nevýhodných smluv mezi MČ Brno-střed a developerem WILSON properity (kdy poslední soud mezi developer a městem mj. skončil až v r. 2018) a obecně pasivita a nerozhodnost města Brna.

Máme-li zde Vašimi slovy "nevyhovující stav náměstí a zcela zanedbaný brownfield", není to výsledkem činnosti OSMČ, ale vlastníka areálu a nám. Míru, tedy Statutárního města Brna. My už dávno volali po tom, aby se nám. Míru rekonstruovalo a nic. Jiní v participativním rozpočtu úspěšně a s velkou podporou Brňanů navrhovali začít s rekonstrukcí spodní budovy - už to mohlo být hotové, ale zastupitelstvo města Brna se postavilo proti.

 

  •  "Pokud se OSMČ podaří sabotovat i tuto soutěž, bude současný žalostný stav trvat další desítky let. Případně město prostě prodá pozemek soukromému investorovi, který postaví na ploše bývalého vojenského areálu komerční projekt podle regulí územního plánu – bez komunitního centra, bez Brněnky, bez úpravy náměstí."

Co to tu s prominutím melete o nějakém sabotování? KAM nás pořádně nepřizve do tvorby jejího zadání, ani nám neumožníte být členem poroty apod. a my něco sabotujeme??

Jediný, kdo tady něco sabotuje, je KAM, a to přání místních lidí a jejich EFEKTIVNÍ zapojení (efektivní = respektuji jej plně). KAM nezařadil ani nikoho místního do poroty - to je respekt k místním?! A to "vyhrožování" prodejem pozemku - to už vám město řeklo? To myslíte vážně, vy za město můžete mluvit? A proč by muselo prodávat - prostě jako řádný vlastník se zachová ke svému majetku a zrekonstruuje jej. Nebo snad, když vám váš vlastní dům potřebuje rekonstrukci, tak jej taky hned prodáte? S rekonstrukcí mohlo začít město už dávno, takže nám tu nevyhrožujte dalšími desítkami let - pokud se tak stane, tak na tom Vy a KAM (včetně pracovníků Zajíčka a Pavlíčka) máte osobní podíl Vašim přístupem k soutěži, jejímu zadání, i k místním lidem.

Naše "sabotáž" spočívá v tom, že Vás a KAM opakovaně upozorňujeme, že jdete proti místním a Vám se to nelíbí, tak nás označíte za sabotéry. Tomu se říká úroveň - prosím pořád nezapomínejte, že jste městský "úředník", a my Vaši "klienti" a není pěkné, když zaměstnanec Brna Brňáky nazývá jako sabotéry  

Jediné, co je na čase, abyste dali prsty pryč od nám. Míru s vizí šestipodlažní bytovky a běžte si řešit to nádraží, když už jste nám ho nechali odsunout do polí... Tři miliony na volnočasové centrum Brno nemělo, stamiliony na nádraží v kopřivách ano...

A ještě maličkost - třeba pod těmito odkazy se mohou lidé podívat, jak může areál žít a nedat na Vaše poněkud manipulativní staré fotky z areálu (kupř. střední škola ještě nemá ani střešní nástavbu), které mají jako by dokázat, jak je to tam hrozné:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=146318738740133&set=a.2728925707146077

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=146318738740133&set=a.2368163003222351

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=146318738740133&set=a.2544956752209641

Zpět