Záměr opravy vodojemů a zelených ploch - update leden 2022

03.01.2022 18:58

Odbor investiční MMB připravuje rekonstrukci vodojemů a zelených ploch kolem vodojemů na Tvrdého. Bohužel k tomu (opět) nijak nepřizvává veřejnost, tak jeho informační funkci musíme zasuplovat my. Přípravu návrhu a dokumentace svěřil Ing. arch. Davidu Prudíkovi. Návrh se aktuálně interně připomínkuje.

Stávající (novější) dočasná manipulační (parkovací) plocha má být odstraněna (čemuž ale moc nevěříme, už nyní je v místě nedostatek parkovacích možností). Její spodní část bude využita pro založení nových trávníků. Stávající strážní přízemní domek uvnitř areálu bude kvůli statickým poruchám rozebrán a ve stejné poloze bude po novém podsklepení zhotovena replika fasád objektu a doplněna přístavbou (WC, techn. zázemí), přičemž dešťová voda ze střechy bude svedena do retenční nádrže a používána na zalévání parku.

Přes hlavní vstup návštěvník vstoupí do vodojemů 1 a 3, stejnou cestou pak opět vychází. Vodojem 2 je přístupný vlastním schodištěm z terénu. Bezbariérový přístup do podzemí k vodojemům 1 a 3 by měl zajišťovat hydraulický výtah. Úpravy se týkají právě hlavně lepšímu zpřístupnění objektů (včetně únikových cest apod.).

Bude vytvořena nová cestní síť (mlatová úprava). Hlavní přístupová a obslužná komunikace v areálu z ul. Tvrdého bude dlážděná žulovou kostkou (mj. zajišťuje bezbarierový přístup a zásobování). Při objektu pokladen, uprostřed areálu, je cestní síť rozšířena o obslužnou a shromažďovací dlážděnou plochu a odpočinkovou plochu mlatu. Nové lavičky jsou umisťovány do centrálního prostoru, podél cest a rozesety v travnatých plochách. Vesměs volné prostory trávníků na vodojemy jsou vyváženy výsadbou bosketu v obdélníkovém půdorysu parafrázujícím podzemní prostory vodojemů (spon stromů - moravských jaderniček – vychází z opěrného systému vodojemu 2). 

Park nebude oplocen, má být volně přístupný. Od ulice Tvrdého bude oddělen nově založeným živým plotem nad zídkou z umělého kamene. Stávající pletivový plot bude odstraněn.

☹ Dojde k masivnějšímu kácení (mj. stromy, které rostou na násypech nad půdorysy vodojemů a narušují tak jejich konstrukce + náletová vegetace) a dojde k novým výsadbám.

Do budoucna se předpokládá začlenění obytného domu Tvrdého 15 do provozu areálu, kdy by byl využíván pro umístění aktivit, které by zvýšily komfort návštěvníků i zaměstnanců areálu – kavárna, expozice o vodárenství, expozice o arch. B. Turečkovi (autor domu Tvrdého 15), kancelář, skladovací prostory.

Náklady se odhadují na cca 30 mil. Kč a opravy by měly trvat asi dva roky.

Kompletní dokumentaci ze zadání veřejné zakázky na zhotovitele najdete ZDE.

Zpět