Z besedy s ředitelem MOÚ

22.09.2020 14:12

V pondělí 21.9.2020 jsme měli po letech opět příležitost potkat se na veřejné besedě s ředitelem Masarykova onkologického ústavu, a to relativně čerstvě uvedeným do funkce, s prof. MUDr. Markem Svobodou, Ph.D., který zde již řadu roků působí a nadále si udržuje i lékařskou praxi. Hlavní téma patřilo záměru na vybudování nového hlavního vstupu do celého areálu z Vaňkova náměstí, navazující na Švejdův pavilon, vystavený mezi lety 1991 – 1995. Pan ředitel krátce shrnul vývoj ústavu od počátečních dvou budov na současných budov devět a na největší onkologické centrum v České republice, kdy se v poslední době i dramaticky navýšil počet výkonů a vyšetření, které MOÚ provádí a zajišťuje. Myšlenka na novou budovu není zcela čerstvá, je v rozvojovém plánu již delší dobu. Má zajistit některým stávajícím provozům, které jsou zatím buď v nevyhovujících, stísněných prostorech nebo různě roztříštěné po areálu, aby byly blízko sebe, protože je to vhodné u navazujících oddělení kvůli komplexnosti léčby. Odpovídá to moderním trendům, ale zejména to má zpříjemnit léčbu pacientům.

V budově hlavního vstupu se počítá se zónou pro veřejnost (a v ní kupř. malá restaurace, stánek s novinami, kadeřnictví apod.), kterou by mohly využívat i lidé z okolí. Za ní pak už by byly oddělení a místnosti určené jen pro pacienty. Hlavním účelem by mělo být vytvořit objekt cílící na první kontakt s pacientem, včetně diagnostiky, psychologů atp.).

Základní studie byla předána na ministerstvo zdravotnictví už v květnu 2020. Stavba za cca 450 milionů Kč by mohla začít růst v roce 2021 a být dokončena na přelomu let 2023/24.

V druhé části debaty se pan ředitel zaměřil i na výhled rozvoje areálu, ať už ten nejbližší či naopak vizi možná pro další generace. Z nejbližších dalších záměrů zmínil získání bývalé transfuzní stanice, což jsme si přáli i my. Zde by se nejdříve nově vystavěla spodní budova (určená pro prevenci), zatímco horní by byla zbourána a dočasně využita jako parkoviště, než se najdou prostředky na novou stavbu. MOÚ by velmi pomohla výstavba kapacitního parkoviště; sám MOÚ však kvůli svému medicínskému účelu taková zařízení stavět nemůže a je odkázán na město. Přítomní se však vyjádřili proti záměru města udělat z něj klasické P+R parkoviště. I další dotazy se týkaly zajištění parkování, když se obyvatelé kupř. ptali, proč parkoviště nemůže být pod MOÚ na plánovaném rozšíření ulice Tomešovy (ředitel MOÚ: je zde již velké převýšení ve svahu a bylo by pak pro pacienty obtížné chodit do kopce nebo jinak zajistit potřebnou logistiku, umístění u Tvrdého umožňuje lepší provázání s provozy ozařování, které odsud nejsou daleko) nebo proč se parkoviště neumístí pod Vaňkovo náměstí (architekt Aleš Burian: původně jsme to zamýšleli, ale z více stran jsme se dozvěděli, jaké komplikace s tím mohou být spojeny, takže to raději ani nezkoušeli, aby to plánovanou stavbu neohrozilo). Debatující ocenili záměr pana ředitele na větší otevření areálu a jeho propojování s okolím (kupř. prostupnost směrem k bývalé transfuzní stanici, dokončovaná zelená plocha vedle Bakešova pavilonu určená i pro umělecká díla studentů VUT). Pozitivní zprávou bylo, že on sám nepodporuje zástavbu zbytku „kruhu“ Vaňkova náměstí, kde územní plán stále drží rezervu pro smíšenou plochu obchodu a služeb. Děkujeme MOÚ a panu řediteli, že s námi besedu zorganizoval a věnoval se sousedům.

Zpět