Wilson rozděluje koalici - www.lidovky.cz 10.12.2008

10.12.2008 22:04

 

Někdejší vojenský areál v Masarykově čtvrti už stál brněnskou městskou pokladnu deset milionů korun, přesto stále chátrá. Ani po několikahodinovém jednání se včera brněnští zastupitelé neshodli, jak budou dále postupovat.

V lukrativně položeném areálu mezi náměstím Míru, Údolní a Lerchovou ulicí má podle smlouvy se společností Wilson Properity vyrůst víceúčelová budova s obchody, byty a garážemi. Proti té však protestují lidé z okolí, kteří poukazují na podmínku, za níž ministerstvo obrany plochu vyklidilo: Má být deset let užívaná nekomerčně. Právě za smlouvu se společností Wilson dostala radnice téměř desetimilionovou pokutu a bývalá starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá (ODS) má příští týden stanout před soudem za svůj podpis na ní.

Zastupitelé měli včera vybrat, jak by měla plocha vypadat – zda může pro její využití posloužit dokumentace, na jejímž základě vznikl projekt Wilson, nebo zda vznikne nová. Ale ani po vyčerpávajícím maratonu plném invektiv a zjitřených emocí nerozhodli. „Podstatné je, že tu zaznělo, že smlouva se společností Wilson je platná,“ poznamenal zastupitel Pavel Blažek (ODS), podle něhož by změna rozhodnutí mohla způsobit městu další problém. Muselo by totiž platit Wilsonu pokutu, která může jít až do desítek milionů korun. Aktivisté ze sdružení Masarykova čtvrť tvrdí, že je riziko v přípravě pokračovat. „Chováte se jako Nero, který se zviditelnil tím, že zapálil Řím,“ prohlásil jeden z přítomných.

Situace dělí i radniční koalici, kterou tvoří ČSSD, lidovci, zelení a sdružení Brno 2006. Například zástupci ČSSD podpořili stavbu. „Považuji to urbanistické řešení za kvalitní,“ prohlásil náměstek primátora Oliver Pospíšil. Naopak zelení a Brno 2006 jsou proti. „To, že žádné usnesení nezískalo potřebný počet hlasů, nic nemění. Nezačal proces, který by něco změnil, nemáme nové informace pro ministerstvo obrany. Jednání budou muset pokračovat,“ řekl LN náměstek primátora Martin Ander.

Projekt počítá s tím, že se náměstí Míru zvětší mimo jiné o současnou plochu prodejny potravin. Její majitelé ji převedou městu a sami najdou zázemí v novém polyfunkčním domě.
Jasný postoj dávali od počátku najevo občané ze sdružení Masarykova čtvrt, kteří se na zasedání dostavili. Podle nich měla být přijata varianta, která by znamenala vypracování nového řešení rekonstrukce areálu v souladu s podmínkami ministerstva.

„Je to malé zklamání, ale za pozitivní považuji třeba to, že se nenašla ani výrazná většina, která by podpořila protivariantu. Trochu mne překvapil postoj sociálních demokratů, u nichž bych čekal větší vstřícnost pro veřejně prospěšné využití areálu,“ řekl předseda sdružení Michal Závodský.
 
Zpět