Vyhořelou jídelnu pod Kraví horou nahradí park - Rovnost 11.1.2021

11.01.2021 19:16

Brno Příjemnější cestu na Kraví horu od Žižkovy ulice budou mít Brňané od příštího roku. Stará vojenská jídelna brzy zmizí. Nahradí ji nový park s pobytovou loukou a lavičkami.

Na projektu spolupracuje magistrát s městskou částí Brno-střed. „První na řadu přijde demolice bývalé vojenské kuchyně a jídelny. Budovu už třicet let nikdo nevyužívá, za tu dobu vyhořela a je ve velmi špatném technickém stavu. Okolí stavby je neupravené a zarostlé,“ přiblížil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Magistrát na obnovu prostranství pod Kraví horou získal dotaci z národního programu ministerstva pro místní rozvoj. „Stát přispěl 5,1 milionu korun. Celkové náklady se vyšplhají na něco málo přes jedenáct milionů,“ vyčíslil Poňuchálek.

Radní Brna-středu chtějí začít s pracemi co nejdřív. „Počítáme s výsadbou stromů, keřů, umístěním laviček, odpadkových košů a podobně. Dělníci budou mít hotovo nejpozději příští rok v dubnu,“ řekla za městskou část mluvčí Kateřina Dobešová.

Brněnští radní chtějí podle Poňuchálka oživit i další nevyužívané pozemky v Brně, takzvané brownfieldy. „V plánu je například revitalizace bývalé cihelny v Řečkovicích nebo bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici,“ uvedl. (pzi)

Zároveň se do 11.2.2021 hledá zhotovitel demolice a úpravy do parkové podoby - více info (včetně dokumnetů s budoucí podobou lokality najdete ZDE).

Zpět