Volnočasové centrum, zahrada či městské byty - METRO 18.11.2020

27.11.2020 15:42

METRO přineslo souhrnný článek k chystané soutěži k nám. Míru (celý článek ZDE) – víceméně použilo dvě tiskové zprávy: KAMu a naši, čímž jsou argumenty mírně mimoběžné, takže zkusme reagovat na názory KAMu a vyvrátit některé mýty KAMu.

KAM nechce narušit polyfunkčním domem vilový charakter čtvrti – to je trochu obskurní argument: u nám. Míru přímo moc vil není a charakter vilové zástavby se nenarušuje pětipodlažní bytovkou?

KAM tvrdí (a to hodně často), že příprava soutěže je nejvíce projednávanou s veřejností v historii města. To možná, ale k čemu je diskuze s hluchým? Projednávání jsou stejně prd platná, když pak KAM na názory lidí kašle a nakonec potvrdí, že kde se to městu nelíbí, prostě upřednostní svůj zájem. Jako by místní nebyli snad ani obyvatelé města. Nastává absurdní situace, kdy město a jeho organizace jde proti vlastním obyvatelům, kteří si město i KAM platí ze svých daní.  Můžete mít miliony projednání s veřejností a místními spolky, ale to pak slouží jen jako kouřová clona KAMu, když pak místní ignoruje.

KAM vytvořil mýtus, že jsou zde jakési rozdílné zájmy mezi „různými skupina obyvatel“. Tak samozřejmě, vždy se najde někdo, komu něco nevadí, zde třeba byty, jinde jednomu nevadí sníst psa nebo chodit všude nahý. To, co KAM ale už tak moc neakcentuje, že většina vyjadřujících se (a to po dlouhá léta) prostě nechce nám. Míru nafukovat o byty.

Je nesmysl, že byty budou „přínosné pro co největší skupinu občanů“ – budou přínosné jen pro jejich obyvatele. Navíc 15 bytů má připadnout vlastníkům Brněnky a na ně nebude mít město žádný vliv. Proti bytům se naopak postavilo násobně více lidí, než pro ty, pro něž to má být „přínosné“.
KAM se chlubí, že udělá ještě větší volnočasové centrum, než místní navrhovali v participativním rozpočtu. Tak větší bude akorát sál, ale dvě místnosti kluboven, jak navrhuje KAM, je věru nuzota, ba ostuda. Navíc PaRo byl omezen 2 mil. Kč na projekt (v dalších ročnících 3 mil. Kč) – dejte nám ty desítky milionů, co bude stát Wilson 2, a my uděláme parádní volnočasové centrum.

KAM tvrdí, že objekt bude vysoký jako okolní školy a nenaruší dominantu kostela – ovšem pro nás jsou dominantou i ony školy a ty zastíněny budou a pokazí se výhled na ně z Kraví hory. Nám. Míru může fungovat prostě i bez další vysoké budovy.

Zpět