Veřejné projednání parkování Trýbova - 23.2.2022

23.02.2022 20:52

23. února 2022 se konalo jedno z mála veřejných projednání, které zorganizovala radnice Brno-střed, a týkalo se katastrofálního parkování v ulicích Trýbova–Úvoz.

Necháme stranou, že stav je zde neúnosný dlouhodobě a koalice s ním přišla až po třech letech u vesla a že se koná v rok komunálních voleb, a věnujme se obsahu.

Radnice představila dva možné scénáře řešení celé lokality:

1) rezidentní parkování
Nevýhody: trvalo by delší dobu než by bylo zavedeno (Brno nestíhá…); ubylo by parkovacích míst (parkování by se muselo vyznačovat dle aktuálních platných norem, které v reálu vedou k tomu, že počet parkovacích míst klesá)
Výhody: do oblasti mohou přijíždět a parkovat zde (dle typu režimu zdarma nebo částečně placeně) i návštěvy obyvatel

2) zavedení režimu „vnitroblok“
Dané znamená, že by rezidenti /obyvatelé s trvalým bydlištěm zde) dostaly od MMB povolenky a jako jediní by mohlo do oblasti vjíždět

Nevýhody: nikdo jiný do lokality nesmí vjet (nesmí sem zajet donáška jídla, opravář, dovoz velkého spotřebiče, žádné návštěvy příbuzných)
Výhody: šlo by zavést relativně rychle (teoreticky do konce prázdnin 2022); neubylo by parkovacích míst

 

Z projednání jsme pochopili, že radnice preferuje druhou variantu (daná varianta je na středu už zavedena a chodí na ni málo stížností, zatímco u rezidentního parkování si lidí stěžují na úbytek parkovacích míst a my dodejme: stihla by se ještě do voleb ;-).

Obyvatelé navrhli několik kompromisů, kdy nejzajímavěji zněl tak, že by nějaká vstupní pasáž lokality byla brána jako volně přístupná (právě pro dovozy nejrůznějších věcí) a až za ní zavedeny nějaké restrikce. To by však vyžadovalo zřízení nějakého obratiště, na což asi nejsou moc kapacitní podmínky (radnice by se zase ráda vyhnula nějakým větším úpravám, protože ty by vyžadovaly řešení kupř. i přes stavební povolování, což je další zdržení).

Obě varianty přináší zásadní nevýhody pro nájemce, kteří zde nemají trvalé bydliště (sice jim pronajímatel nemůže bránit si do jejich bytu  zaevidovat trvalé bydliště, ale pro pronajímatele to může být záminka, aby třeba neprodloužil smlouvu či ji ukončil) - ani v jednom systému jim nevzniká nárok na parkování - v systému vnitrobloku dokonce do ulice nebudou moci vjet vůbec!

O režimu vnitrobloků např. zde: www.parkovanivbrne.cz/regulace-vjezdu/vjezd-do-vnitrobloku

 

Zpět