U hvězdárny na Kraví hoře vyroste rozhledna

20.07.2015 21:10

Brno – Hrad Špilberk, oblíbené výletní místo Babí lom u Lelekovic na Brněnsku, slavkovský zámek, ale i pětadvacet kilometrů vzdálený vysílač Kojál na pomezí Vyškovska a Blanenska. Na to vše už za pár let dohlédnou Brňané z vrcholu Kraví hory. Vedení brněnské hvězdárny tam totiž plánuje postavit novou rozhlednu. Kromě výhledu do okolí návštěvníkům nabídne i expozici o Slunci. Po setmění se navíc vyhlídková věž promění v astronomickou pozorovatelnu.

Nová dominanta může v areálu hvězdárny lákat návštěvníky už za necelé čtyři roky. „Zatím zpracováváme studii, abychom zjistili, jaké jsou možnosti. Chceme, aby Sluneční věž, jak projekt pracovně nazýváme, měřila okolo sedmnácti metrů. Musí být dostatečně vysoká, aby bylo vidět přes stromy, ale ne tak, aby zase rušila soukromí lidí, kteří v okolí bydlí," nastínil plány ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Maximálně sedmnáctimetrová výška má zabránit případným komplikacím. „Při přestavbě před několika lety jsme zjistili, že nad hvězdárnou vede telekomunikační koridor, do kterého nesmíme zasáhnout. Naštěstí je dostatečně vysoko," poznamenal Dušek. Projekt chce však v pozdější fázi raději konzultovat i s telekomuni­kačním úřadem.

Některá jednání má už Dušek za sebou, před několika dny o plánované novince debatoval i s primátorem Petrem Vokřálem. „Jsem všemi deseti pro. Vedení hvězdárny už dříve prokázalo, že umí dělat dobré projekty. Primárně věž určitě poslouží hlavně Brňanům, jsem ale přesvědčený, že do města přivede i mnoho turistů. Hvězdárna je už teď velké lákadlo a rozhledna jí jen pomůže," uvedl Vokřál. Projekt počítá s tím, že Sluneční věž ročně navštíví víc než dvacet tisíc lidí.

Předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský je na rozhlednu zvědavý. „Zatím nemáme žádné konkrétní informace. Jestli stavbu podpoříme, záleží kromě výšky i na jejím umístění a architektonickém zpracování. Neměla by narušovat současné panorama," zdůraznil Závodský.

Sluneční věž za sedmačtyřicet milionů korun má stát na venkovní terase, kde jsou momentálně sluneční hodiny. Tedy na jednom z nejvyšších míst Kraví hory. „To je asi nejproblematič­tější, protože věž může příliš vyčnívat do okolí," dodal Závodský.

Válcovitá stavba však návštěvníky nepřiblíží k obloze jen svojí výškou. „Uvnitř plánujeme expozici o Slunci, která k němu návštěvníky tematicky přiláká. A když vylezou až na vrchol, můžou se na to pravé Slunce podívat z terasy," popsal Dušek.

Další lákadla lidé najdou i v suterénu stavby, který bude mít samostatný vchod a zároveň ho s hvězdárnou spojí podzemní chodba. „Půjde o tmavý prostor bez oken, ve kterém návštěvníci najdou virtuální hernu s řadou interaktivních exponátů. Nosné téma bude expozice Za hranice Sluneční soustavy," doplnil Dušek.

Pro Brňany je Kraví hora tradiční místo pro setkávání. Relaxovat do parku chodí také Lukáš Trnavský. „Z vrcholu hory je už teď pěkný výhled, ale bohužel je částečně zastíněný vysokými stromy. Rozhlednu proto rozhodně přivítám. A pokud tam bude i zajímavá expozice, určitě to zaujme mnohé školy," podotkl.
 

Hana Florianová

Brněnský deník, 20.7.2015

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/u-hvezdarny-na-kravi-hore-vyroste-rozhledna-20150719.html

Zpět