Starostku Hrubou stíhají kvůli Wilsonu www.brnenskydenik.cz 3.6.2009

03.06.2008 16:48

 

Brno - (AKTUALIZOVÁNO) Protikorupční útvar policie začal stíhat starostku Dagmar Hrubou. Podepsáním smlouvy se společností Wilson Properity měla porušit pravomoci veřejného činitele.

Deset milionů korun za deset let vězení. Starostce městské části Brno–střed Dagmar Hrubé hrozí, že za podpis smlouvy se společností Wilson Properity půjde do vězení. Protikorupční útvar policie ji totiž v souvislosti s tím začal stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Zahájili jsme trestní stíhání konkrétní osoby za zneužití pravomoci veřejného činitele. Kvůli trvajícímu vyšetřování nemohu nic bližšího sdělit,“ prohlásil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek a nevyloučil, že se obvinění nerozšíří o další trestné činy. Podle trestního zákoníku Hrubé za to hrozí až deset let vězení.

Starostka Hrubá se o stíhání dozvěděla v pátek pozdě odpoledne. „Myslím, že se projeví, že nejsem vina. Cítím se nevinná a pokud je soudnictví opravdu nestranné, tak to musí vyřešit ke spokojenosti všech,“ řekla starostka Hrubá.

Právě její podpis je pod smlouvou se společností Wilson Properity, která chtěla v areálu bývalých vojenských autoopraváren postavit polyfunkční bytový dům. Město pozemek získalo od ministerstva obrany bezplatně s tím, že minimálně deset let bude sloužit nekomerčním účelům. To ale nájemní smlouva uzavřená městskou částí porušila a město tak dostalo takřka desetimilionovou smluvní pokutu. Přesně před týdnem brněnští zastupitelé rozhodli, že město pokutu zaplatí.

„Pro mě je velmi zvláštní, že městští zastupitelé rozhodli zaplatit desetimilionovou pokutu. Protože tím vznikla škoda, tak policie začala stíhat naši starostku. Samozřejmě, že to brněnské občanské demokraty může poškodit,“ myslí si šéf klubu zastupitelů za ODS Leo Venclík. Podle něj se před soudem vysvětlí, že se Hrubá vědomého porušení nedopustila.

Opozice tvrdí, že se podobný vývoj dal očekávat. „Je mi starostky v zásadě líto, protože to nebylo jen její dílo. Někdo jí to musel k podpisu nachystat. Myslím tím tajemníka Úřadu městské části Radovana Novotného. Ten na tom má jistě svůj díl viny,“ řekla šéfka klubu zastupitelů Strany zelených za Brno–střed Jasna Flamiková.

Brněnský primátor Roman Onderka čeká, na definitivní rozhodnutí. „Je to stejné jako u všech ostatních kauz. Ctím presumpci neviny a proto počkám, dokud policie a orgány činné v trestním řízení případ neuzavřou,“ prohlásil Onderka a dodal, že odpovědnost vedení městské části spadá do kompetence místního zastupitelstva. Proto starostku Hrubou odvolávat nebude a ani nemůže. Ta už však sama před časem oznámila, že v souvislosti s touhle kauzou odstoupí z funkce.

Brněnský politolog Stanislav Balík soudí, že celá kauza je velmi složitá. „Nic jednoduchého z toho proto nelze vyvodit,“ nechtěl politolog spekulovat o tom, jaký dopad by stíhání Hrubé mohlo mít na občanské demokraty.

Starostka Dagmar Hrubá poprvé pro brněnský Deník Rovnost řekla, že smlouva s Wilson Properity není v souladu s bezplatným převodem areálu v Lerchově ulici. Ale tvrdí: Korupci kolem podpisu smlouvy odmítám

V největší městské části Brno-­střed Dagmar Hrubá jako starostka brzy skončí, ale pořádné starosti jí teprve začnou. Kvůli podpisu kontroverzní smlouvy s Wilson Properity ji stíhá policie. Poprvé v rozhovoru pro brněnský Deník Rovnost Hrubá přiznala, že smlouva není v souladu s bezplatným převodem od ministerstva obrany.

Kdy jste se o trestním stíhání dozvěděla a co na to říkáte?
Sdělili mi to v pátek odpoledne. Myslím, že se prokáže, že opravdu nejsem vinna. Nejde jen o presumpci neviny, ale o faktický stav.

Pořád si myslíte, že smlouva s Wilson Properity byla výhodná?
To po mně nechtějte. Hlavní účel byl udělat něco pro Masarykovu čtvrť, kde podobné vybavení schází.

Opozice v tom má ale jasno, smlouva je pro město nevýhodná.
Vím, čím to je. Figuruje tam totiž položka nájemné jedna koruna za metr čtvereční. Jenže součástí smlouvy je také to, že firma na své náklady vyčistí pozemek, který je zamořen naftou, a zbourá současné stavby. Město navíc získá pozemky pod současnou budovou Brněnky, která se má stěhovat do polyfunkčního domu. Proto mě nikdy nenapadlo, že by ta smlouva mohla být nevýhodná.

Odpůrci domu také tvrdí, že jde o komerční projekt, čímž město porušuje podmínky bezplatného převodu areálu. Je to pravda?
Vracíme se tím o jednu etapu zpátky. Zadání, které pro náměstí Míru udělalo město Brno prostřednictvím bývalého útvaru hlavního architekta a následně odboru územního plánování a rozvoje, jednoznačně říká, že má na tom místě vyrůst polyfunkční čtyř­ až pětipodlažní dům, kde budou také byty. Investora jsme proto vybrali v souladu s tímto územním plánem.

Znamená to tedy, že navrhovaný dům opravdu nesplňuje podmínky darovací smlouvy?
Dalo by se to tak říct.

Proč jste tedy vlastně potom smlouvu s Wilson Properity podepsala?
Rada městské části se usnesla, že s pronájmem souhlasí, a proto jsem smlouvu podepsala.

Neměla spíš městská část nejdřív jednat s ministerstvem o změně smlouvy?

Jednali jsme o tom už před dvěma, třemi roky. Není to pouze otázkou několika posledních měsíců, jak si někteří myslí.

Odpůrci stavby tvrdí, že podepsání smlouvy provázela korupce. V této souvislosti mluví také o vás.
Absolutně to neberu osobně. Dříve jsem vedla krajskou hygienickou stanici, což byla podle mě více korumpovatelná funkce. Přesto mohu prohlásit, že jsem od nikoho nevzala ani korunu nebo jakoukoliv jinou úplatu. Mé svědomí je v tomhle naprosto čisté.

V souvislosti s kauzou Wilson jste se s úplatkem nesetkala?
Ne. Myslím si, že mé postoje k tomu jsou natolik známé, že by se mi to nikdo ani neodvážil nabídnout. To není má parketa.

Přesto jste v minulých dnech rezignovala na post starostky. Nemůže to pro někoho znamenat přiznání viny?
To samozřejmě může, každý z nás má jiný názor. Já jsem to ale cítila jako svou morální povinnost. Chtěla jsem uklidnit situaci na radnici a také jsem nechtěla poškodit pověst ODS.

Svůj post opustíte, jakmile bude zvolen nový starosta. Sledujete, jak probíhají jednání o vašem nástupci?
Nesleduji a ani se toho neúčastním.

 

Filip Sušanka

Zpět