Reakce OSMČ na stanoviska a informace spolku Brno+ k areálu na Lerchově

14.01.2020 15:32

Spolek Brno plus, kterému předsedá bývalý člen ODS Robert Kotzian z Bohunic, se opakovaně „otřel“ o OSMČ ve vztahu k bývalému vojenskému areálu na Lerchově ulici. Kdyby to bylo férovými argumenty, pak by to bylo OK, ale vzhledem k množství zavádějících a nepravdivých informací je třeba takové odporné plivance odmítnout a vyjasnit si pravdu.

Náš předseda Michal Závodský bohužel nemohl na dané reagovat přímo na facebooku Brno+, protože má od tohoto spolku blokován přístup. Když o sdílení jeho reakce požádal známého, tak následující příspěvek byl ze stránky Brno+ smazán, což také leccos svědčí o „demokratičnosti“ této „neziskovky“.

 

Níže tedy reprodukujeme odpověď na daný post Brno+ a jeho dřívější webový článek „Participativní squatting městského majetku“ z června 2019.

 

1. LEŽ Brno plus:  – „Dělat z členů jedné neziskovky všechny lidi, přinejmenším všechny obyvatele Masarykovy čtvrti, to je opravdu troufalé“. 

Článek o tom, že bychom mluvili za všechny lidi ve čtvrti, nehovoří. Ani my se za něco takového nevydáváme. Na druhou stranu je zde jasné poselství petice Stop Wilson nebo třeba různá zmocnění mé osoby coby zástupce veřejnosti (byl pan Kotzian někdy zástupcem veřejnosti taky s 2164 podpisů jako pan Závodský?), v němž se takové využití areálu odmítalo. Pan Kotzian zjevně nebyl ani 17. března 2016 na setkání s občany o budoucím využití bývalých kasáren, které organizovala Městská část Brno-střed, kde byla obyvatelům opět dána možnost facilitovaně vyjádřit své preference. Zatímco volnočasové centrum získalo nejvíce kladných hlasů, nejvíce negativních nasbíralo bytové využití.

2. LEŽ Brno plus:  – „šibalské využívání participativního rozpočtu jednou neziskovkou s cílem získání faktické kontroly nad areálem Wilson.“, aby se dané bludy nešířily a byly vyvráceny hned na počátku.

Předně ten areál se nejmenuje Wilson (to by i v Bohunicích mohli vědět) a za druhé: žádný z daných návrhů do participativního rozpočtu nedávalo OSMČ ani žádný její člen, takže OSMČ nic nevyužívá. Ano, dané projekty jsme podporovali (protože byly dobré a lidé by z nich měli prospěch), stejně jako letos třeba hřiště pod Preslovou, ale to je podstatný rozdíl od nějakého využívání, natož šibalského. Projekty byly navrženy, prošly posuzováním a získaly enormní úspěch u Brňáků – na tom nic šibalského není. Je to naopak dalším dokladem toho, co si Brňané myslí a přejí.

3. POLOPRAVDA Brno plus: „Jedna brněnská politická neziskovka vedená aktivistou a zastupitelem městské části Brno-střed za Zelené si již před lety vyhlédla bývalý vojenský areál při ul. Lerchova“

Tato věta z článku z webu bohunické neziskovky je silně manipulativní – OSMČ si areál nijak nevyhlédlo. Zajímá se o něj stejně jako o cokoli jiného, co se v naší čtvrti děje – tedy je na stejné úrovni jako posuzování kácení dřevin, hřiště na Helgolandu nebo přírodní ježkovníky na Kraví hoře. Já sám se za aktivistu nepovažuji (spíše za aktivního občana, což by ale měl být každý), ale pokud tak aktivista Kotzian soudí, je to jeho mínění.

 

3. POLOLEŽ Brno plus: „Nájem kombinovaný se strachem politiků z mediálního a aktivistického „lynče“, ve kterém jsou politické neziskovky (a tato zvlášť) zběhlé, se fakticky (nikoli samozřejmě právně) rovná nevypověditelnému nájmu na dobu neurčitou. Takový svého druhu „squatting“ městského majetku…“

OSMČ není zběhlá v aktivistickém lynči, ale těší nás, že si to o nás někdo myslí.  OSMČ neusiluje o nájem daného areálu, naopak má za to, že by nejlepší využití bylo, kdyby areál spravovala nějaká k tomu specializovaná a osvědčená instituce: Lužánky, Helceletka, Lipka…  Kolem areálu se angažují i jiné osoby a ty jako o jedné z verzí o nájmu či vypůjčce snad i do budoucna uvažovaly, ale jen jako reakce na rozpačitost města (ne že by si to samy aktivně přály) a nikdy to nedošlo do nějaké reálnější podoby, protože samo město pořád přešlapovalo na místě. Nikdy jsme tedy areál „zasquattovat“ nechtěli, naopak tam my či jiní dělají veřejné akce, zejména pro děti či místní. Stačí, kdyby se tam někdo z Bohunic přišel podívat a neplival zlé sliny z Facebooku.

 

4. POLOLEŽ Brno plus: „Areál si zrekonstruujete a je vlastně váš…“

 

My bychom nic nerekonstruovali, to by dělalo město a areál by nebyl náš ani navrhovatelů projektů, ale stále města.

 

5. LEŽ Brno plus: „Namísto (například) takového domu, který by sloužil všem občanům, si areál postupně „privatizuje“ úzká skupina aktivistů kolem jedné neziskovky.“

Naopak právě dům Wilson by z většiny byl soukromý a nebyl veřejně využívatelný. A naopak projekty PaRo stojí přímo na veřejném využívání (veřejné WC, baby point, komunitní centrum, víceúčelový sál…), takže by k žádné privatizaci nedošlo. Nebo označují Bohuničtí za zprivatizované Lužánky apod.?

 

6. LEŽ Brno plus: „dotační business politických neziskovek neskončil s předchozí koalicí.  Bohužel. V předloňském (2017) a loňském (2018) ročníku participativní hry na dobro aktivisté kolem naší neziskovky na „squatting“ areálu Lerchova získali z městského rozpočtu 5,8 milionů Kč.“

OSMČ o žádnou dotaci nežádala a každý, kdo rozumí aspoň elementárně participativnímu rozpočtu, ví, že se nejedná o dotace. Peníze si nechává město, město zajišťuje práce i výsledek patří městu. Tedy OSMČ žádnou dotaci nezískalo a nezíská, a ani oni aktivisté kolem OSMČ, což je trochu urážlivé tak nazývat obyčejné obyvatele města Brna od někoho, kdo si jako cíl dal rozvoj Brna.

 

7. LEŽ Brno plus: „Stačí, aby se pár neziskovek domluvilo a bez ohledu na vůli demokraticky zvolených zástupců občanů si mohou obsadit veřejný majetek – v tomto případě více než půlhektarový areál v exkluzivní části města…“

Jak řečeno, majetek, kam plynou peníze z PaRo, zůstává městský a samo město jej může samo provozovat.

A nestačí to ani, protože o projektech PaRo se hlasuje a mohou tak činit všichni plnoletí Brňáci, tedy je třeba projektem zaujmout i hlasující, na což „domluva pár neziskovek“ nestačí – tedy pokud nejste zastánce teorii spiknutí a iluminátů apod.

 

8. LEŽ Brno plus: „Toto šibalské využívání participativního rozpočtu umožňuje vyjmout z rozhodování zastupitelů, tj. z rozhodování demokraticky volených zástupců občanů, správu významného veřejného majetku.“

Pokud se nemýlím, tak po každém ročníku PaRo jde do zastupitelstva materiál o výsledcích participativního rozpočtu, takže každý zastupitel ví, na co by měly peníze jít, a je zde (či na jakémkoli jiném ZMB)  možnost nechat klidně hlasovat o neposkytnutí prostředků na nějaký konkrétní projekt, takže každý demokraticky volený zástupce občanů má právo navrhnout pravý opak toho, než jím zastupovaní občané chtějí.

 

 

Chápu, že u bývalých členů ODS nebudeme mít extra velkou podporu (vždyť záměr Wilson znamenal pro ODS velkou ostudu: první trestně odsouzená starostka MČ Brno-střed v historii této městské části a velké angažmá tehdejšího tajemníka R. Novotného, taky z ODS, který pak proslul úplatkářkou aférou kolem Sono centra, za kterou šel i sedět), ale bylo by dobré, kdyby používali férové a pravdivé argumenty, protože jinak spíše ukazují, že věci nerozumí (ostatně jejich schopnost se vyjadřovat jak k rezidentnímu parkování, sociálnímu bydlení, imigraci, tak Lerchově, je vpravdě renesanční na to že mají neznámý počet členů a vše vede jen pan Kotzian) a vyjadřují se jen kvůli tomu, aby si do někoho kopli, stůj co stůj.

 

 

Zpět