Porota jmenována - zase jedou bez nás!

18.10.2020 20:55

Zatímco doposud hrobařem nedeveloperského využití bývalého vojenského areálu byla především ODS, nyní přebírá otěže zjevně KDU v podobě náměstka Hladíka (bydlí na Brně sever) a radního Chvátala (smutné, že je z Brna-střed). Zcela bez zapojení veřejnosti a jakékoli publicity už jmenovala rada města Brna 14. října soutěžní porotu pro otevřenou urbanisticko-architektonickou soutěž o návrh budoucí podoby náměstí Míru.

Je to tvrdě o nás bez nás – kašle na nás Kancelář architekta města v čele s ředitelem Sedláčkem i vedení města Bez zapojení veřejnosti si upekli podmínky soutěže, veřejné projednání na hvězdárně k nim zrušili, byť to ještě žádné hygienické omezení nezakazovalo, a nyní si ve vší tichosti vybrali i porotu – a zase bez jediného místního. Porota má 19 (!) členů, a přesto ani jedno místečko pro někoho z Masarykovy čtvrti nebo těch, co se o lokalitu dlouhodobě zajímají.

Níže je kompletní tisková zpráva města Brna. Povšimněte si prosím toho jejich politického newspeaku – jak obrací pravdu o 180 stupňů nebo si ji ohýbají, jak se jim hodí.

Nevyhovující stav nám. Míru“ –  Díky, desítky let jste na Mírák kašlali a teď to budete využívat jako argument? Chucpe! Každopádně ten „stav“ není třeba řešit bytovkou, spíše kvalitní rekonstrukcí.

Náměstí neplní svou funkci“ – opravdu? Lidé tady netrefí na šalinu, bloudí do samoobsluhy, brodí se blátě? Náměstí plní přesně tu funkci, co má, a to už dobře desítky let – to, že by si zasloužilo rekonstrukci, neznamená, že nám zde postavíte velký barák a budete se těšit na obálky, co vám jako všimné možná někdo za ty zakázky přinese.

Neuspořádanost prostoru“ – cože?? Cizí lidé místním diktují, co je a má být uspořádané a co se jim má vlastně líbit. Město do nám. Míru desítky let pořádně neinvestovalo a nyní to nazývá neuspořádané. Zloděj volá ″Chyťte zloděje″ ☹
 

Výstupy z tohoto setkání slouží při přípravě zadání soutěže jako jeden z podkladů...“ – jenže zde jasně místní odmítli byty, a naopak KAM je tam ve velkém množství prosazuje, včetně soukromých bytů pro Brněnku!

Od začátku přípravy soutěže intenzivně komunikujeme s veřejností a místními obyvateli, do zadání jsme zapracovali většinu podnětů.“ Ano, komunikují (ostatně jsou zaměstnanci Brňanů a dělají to ve své práci a ne jako my ve svém volnu nebo o dovolených), ale neposlouchají a zapracují si to, co se jim hodí, zcela ignorují to, co místní nechtějí – zvyšování objemu zástavby o další byty, kde hrozí kolize s veřejným využitím společenského centra a zahrady.

Informační panel na náměstí Míru“ – výborně. Největší změna v naší čtvrti za desítky let a na další staletí a oni nás podarují jedním panelem. Bravo!

Nové podněty tak mohou být ještě zapracovány do zadání soutěže.“ Mohou a nemusí. Nám by stačilo, kdyby konečně zapracovali ty dosavadní. Kolikrát se už místních ptali a stejně pak si to udělali tam nahoře po svém. Proč ignorují petici Wilson, výsledky ankety MČ Brno-střed z r. 2013, veřejného projednání, organizovaného MČ Brno-střed v březnu 2016, výsledky participativních rozpočtů, závěry veřejného projednání, organizovaného KAMem v únoru 2020, vyjádření lidí v rámci pořizování nového územního plánu?  Kolikrát ještě se musíme vyjádřit. Kolikrát ještě nás odignorují? Smutná vizitka tohoto města a jeho institucí.

Míra ignorování a arogance vůči místním dosahují bohužel nového vrcholu, a to bohužel ze strany vlastního města a instituce, která by měla naopak místním vyhovět, a ne jít proti nim.

TISKOVÁ ZPRÁVA


Vedení města se rozhodlo řešit nevyhovující stav náměstí Míru a pověřilo na konci roku 2019 Kancelář architekta města Brna, aby připravila otevřenou urbanisticko-architektonickou soutěž o návrh budoucí podoby tohoto prostoru. Na dnešním zasedání jmenovali radní členy soutěžní poroty.

„Cílem připravované urbanisticko-architektonické soutěže je ukázat cestu, jakou by se mělo město při úpravách náměstí Míru vydat. V současné podobě náměstí neplní svou funkci a je potřeba hledat komplexní řešení. To by mělo vyřešit jak otázku problematického dopravního napojení, tak neuspořádanosti prostoru. Součástí zadání soutěže bude také proměna chátrajících objektů bývalého vojenského areálu v ulici Lerchova a přilehlého parčíku,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Přípravy soutěže dospěly do fáze, kdy radní jmenovali členy poroty, která bude posuzovat a hodnotit soutěžní návrhy. „Porota bude mít 19 členů a bude složena z tzv. závislé a nezávislé části. Závislou část poroty tvoří zástupci samosprávy města Brna, městské části Brno-střed a KAM. Nezávislá část poroty je složena z architektů, přičemž její jeden člen bude předsedou celé poroty. Ta si ke své práci může dle potřeby přizvat další znalce v jednotlivých oborech,“ přiblížil radní pro oblast územního plánování a rozvoje Filip Chvátal.

Porota bude mít následující složení:

Nezávislá část: prof. Ing. arch. Petr Pelčák; doc. Ing. arch. Pavla Melková; Ing. arch. MgA. Martin Rusina; Ing. arch. Pavel Pekár; Ing. Zdenek Sendler; Ing. arch. Zbyněk Ryška; Ing. arch. Ivan Gogolák (náhradník); Ing. arch. Václav Navrátil (náhradník) a Ing. Miroslava Svorová (náhradnice).

Závislá část: Ing. David Grund; JUDr. Jiří Oliva; RNDr. Filip Chvátal, Ph.D.; Bc. Tomáš Koláčný; prof. Ing. Vojtěch Mencl, DrSc.; JUDr. Michal Chládek, MBA (jako náhradník); Mgr. Petr Hladík (jako náhradník); MgA. Jakub Kořínek (jako náhradník); doc. Ing. arch. Michal Sedláček (jako náhradník); Ing. Martin Všetečka (jako náhradník).

Snahou Kanceláře architekta města Brna je zainteresovat do přípravy soutěže od počátku všechny klíčové aktéry a širokou veřejnost. Na začátku letošního roku byla zveřejněna internetová anketa, do které se zapojilo 365 respondentů. Kompletní výsledky ankety jsou dostupné zde. V únoru se uskutečnilo setkání s veřejností. Výstupy z tohoto setkání slouží při přípravě zadání soutěže jako jeden z podkladů „Soutěž vyhlásíme v prosinci. Bude to otevřená soutěž o návrh, přihlásit se tak mohou všichni autorizovaní architekti. Výsledky budou známé na jaře příštího roku. Od začátku přípravy soutěže intenzivně komunikujeme s veřejností a místními obyvateli, do zadání jsme zapracovali většinu podnětů. Návrh zadání jsme chtěli lidem představit na podzim na brněnské hvězdárně, bohužel to kvůli vládním opatřením není možné. Proto teď připravujeme videoprezentaci a informační panel na náměstí Míru. Video zveřejníme v posledním říjnovém týdnu na našem webu, lidé budou moci reagovat prostřednictvím online formuláře. Nové podněty tak mohou být ještě zapracovány do zadání soutěže,“ doplnil Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna.

Bc. Filip Poňuchálek
Tiskové středisko MMB, e-mail: tis@brno.cz

 

Zpět