Opraví staré kopule - Právo 24.4.2021

26.04.2021 09:10

Brněnská hvězdárna je jedním z technicky nejmodernějších zařízení svého druhu ve střední Evropě, s jejím hlavním objektem ale sousedí historické budovy se dvěma astronomickými kopulemi. Brno je nechá zrekonstruovat za celkem 1,5 milionu korun.

Kopule se začaly stavět už v roce 1948. Zajímavostí je, že o dalekohled se postaral Luboš Perek, který z univerzity v nizozemském Leidenu přivezl výkresy na tamější reflektor o průměru 50 centimetrů. Protože byl za druhé světové války totálně nasazený v letecké továrně, dokázal konstrukci překreslit na zrcadlo o průměru 62 centimetrů s ohniskovou vzdáleností 278 centimetrů.

Kopule byly vyrobeny v brněnské Královopolské strojírně. Tubus vznikl v dílně na přírodovědecké fakultě dnešní Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici a odtud jej doslova vykutáleli na Kraví horu, na jejímž vrcholku hvězdárna s planetáriem sídlí.

Rekonstrukce počítá s opravou fasád u obou objektů a s klempířskými pracemi. Uvnitř budou vyměněny rozvody silnoproudu a vody či instalováno nové topení, aby mohly mít budovy celoroční provoz.

Jižní kopule byla kdysi lidovou hvězdárnou, severní byla až do poloviny roku 2020 univerzitním pracovištěm. Právě v ní je nyní dokončována modernizace dalekohledu, který byl kdysi největším dalekohledem v Československu, tak aby se mohl i nadále ovládat na dálku, dokonce i z opačné strany Země.

Rekonstrukce směřuje k tomu, aby dalekohledy sloužily další desetiletí pro nové generace nadšených astronomických talentů.

Autor: (vtk)

Právo, 24.4.2021

Zpět