Onkologický ústav otevřel Morávkův pavilon. Poslouží výzkumu.

20.01.2013 13:41

Brno – Otevření Morávkova pavilonu, ve kterém bude sídlit Regionální centrum aplikované molekulární onkologie Recamo, slavil v pátek 18.1.2013 Masarykův onkologický ústav v Brně.

Odborníci se v centru budou věnovat zejména výzkumu. „Součástí je i umístění banky tkání v suterénu Morávkova pavilonu, díky čemuž se ústav zapojí do evropské sítě výzkumných biobank," podotkl výkonný ředitel Recamo Dalibor Valík.

Biobanka slouží k dlouhodobému uskladňování vzorků například tkání nebo tělesných tekutin onkologicky nemocných pacientů „Materiál, se kterým nemocnice pracuje, tak není likvidovaný, ale je skladovaný pro budoucí výzkumné účely. V současnosti třeba ještě nevíme kdo, kdy a co s tímto materiálem bude dělat. Ale technologie se neustále vyvíjí a objevují se noví lidé s novými nápady. Pak je obrovskou výhodou úložiště, v němž máme biologický materiál, ke kterému se můžeme vracet," vysvětlil přínos Valík.

Významné je pro ústav také propojení základního vědeckého výzkumu a klinických studií. „Vše můžeme provádět pouze v jednom areálu," upozornila zástupkyně výkonného ředitele Recamo pro klinická hodnocení Regina Demlová.

Rekonstrukce Morávkova pavilonu z osmdesátých let stála necelých sedmdesát milionů korun a trvala rok. Dělníci práce dokončili v prosinci loňského roku. Otevřením budovy dosáhl ústav jednoho z hlavních bodů projektu Recamo. Jeho součástí je například i plánovaná přestavba terasy Švejdova pavilonu na vzdělávací prostory.

Autor: Jana Vondrová

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/onkologicky-ustav-otevrel-moravkuv-pavilon-poslouzi-vyzkumu-20130118.html

Zpět