Obnova dvouvily z Krondlovy soutěžila o Nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2020

19.03.2021 20:43

Dvouvila z Krondlovy 20 soutěžila v soutěži  o Nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2020. Sice nevyhrála, ale pro nás je výhrou každá zdařilá rekonstrukce. :-)

 

6. Brno, secesní dvojvila

Kategorie: velké stavby

Umístění: Brno, okres Brno-město

Název, č. ÚSKP: průčelí, 48448/7-7764

Vlastník: Marian a Ivana Rybanští

Charakteristika památky: Jedná se o ojediněle řešený dvojštítový dům na ulici Krondlova s odkazy na britskou moderní architekturu. Je originálním dílem moderny se secesními reminiscencemi. Byl postaven pravděpodobně na počátku 20. století ve vilové kolonii známé jako tzv. Česká úřednická čtvrť. Jednotlivé architektonické prvky každého z domů jsou osobité a i přesto, že nejsou zrcadlovými kopiemi, vytváří harmonickou skladbu hmot a jejich výraz je ojedinělý a působivě jednotný.

Památková obnova v roce 2020: Vilový dvojdům prošel celkovou obnovou v několika etapách. Jako první byl obnoven dům č. p. 20 a po zakoupení sousedního domu č. p. 22 stejným vlastníkem byl v r. 2020 opraven i tento dům identickým způsobem. Památková obnova byla zaměřena především na stavební obnovu vnějšího pláště objektu (předmětem památkové ochrany jsou průčelí dvojdomu), tzn. opravu střechy a na fasády včetně odvlhčení, výměnu a repasi okenních a dveřních výplní, obnovu strukturálních omítek a současně i na rehabilitaci dekorativních prvků restaurátorským způsobem.

Zhodnocení: K rekonstrukci přistupoval investor velmi zodpovědně s ohledem na památkovou hodnotu objektu a v souladu se zásadami péče o kulturní dědictví. Celkovou rekonstrukcí, která byla realizována ve vysoké kvalitě, byl vilový dvojdům zhodnocen.

 

Zpět