Náměstkovi hrozí trestním oznámením. Kvůli Wilsonu

16.06.2012 08:13

Brno – Pokud Brno nezruší pro město nevýhodnou nájemní smlouvu pro pozemek bývalého armádního areálu Wilson padne trestní oznámení. Za za porušení povinnosti péče řádného hospodáře při správě cizího majetku bude mířit na náměstka primátora Olivera Pospíšila. Podat jej hodlá bývalý zastupitel Brna-středu Svatopluk Bartík.

 

„Po pěti letech už mi dochází trpělivost. Pozemek za desítky milionů korun pronajímá město za pět tisíc korun ročně. Trestní oznámení podám, pokud Pospíšil a jeho spolupracovníci nepodniknou do konce léta kroky k anulaci smlouvy," sdělil Bartík.

Podle znaleckého posudku z roku 2004 měl pozemek bývalých kasáren cenu minimálně čtrnáct milionů korun. Společnost Wilson Properity na něm měla postavit víceúčelový dům. Město kvůli této smlouvě už přišlo o deset milionů korun. Právě tolik muselo zaplatit jako pokutu ministerstvu obrany za porušení předchozí smlouvy z roku 2003 o bezúplatném převodu areálu. Podle ní totiž měl být areál deset let využíván pouze nekomerčně.

Anulace smlouvy je podle Bartíka jednoduchá. „Smlouvu v roce 2006 rada městské části Brno-střed nikdy explicitně neschválila, jak požaduje zákon o obcích. Neměla by tedy platit. Na to už dříve poukazovala i právnička magistrátu," uvedl Bartík.

Majetkový náměstek primátora Pospíšil Bártíkovo varování nechápe. „Překvapuje mne, že jsem se ocitl v jeho hledáčku. Není mi ale jasné, jak má město anulovat smlouvu uzavřenou mezi soukromou  firmou  a městskou částí . Právě na městskou část by se měl obrátit. Ale chápu, že pro zviditelnění je lepší mířit na náměstka primátora," řekl Pospíšil.

Nespokojený bývalý místní politik má ale jiný názor. „Wilson už nyní městská část nespravuje. Odpovědnost je jednoznačně na radě města. Když jsem v roce 2007 podával trestní oznámení na bývalou starostku Dagmar Hrubou, která nevýhodné smlouvy podepsala, také se všichni smáli. A teď to vypadá, že nakonec bude odsouzena," varoval Bartík.

Na pravděpodobné odsouzení Hrubé usuzuje Bartík z nedávno zveřejněného odůvodnění březnového rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Jednání obviněné je třeba kvalifikovat jako trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. Způsobila škodu nikoliv malou tím, že porušila zákonem o obcích uloženou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek," uvedl v rozhodnutí předseda senátu Stanislav Rizman. Přímo Hrubá o kauze nechce mluvit. „Vůbec nic k tomu neřeknu," řekla jen včera a položila telefon. Stejně tak jednatel společnosti Wilson Properity Jiří Maršálek přestal s tiskem mluvit. „Nechci se vyjadřovat. Tuhle věc ponechám bez komentáře," vzkázal Maršálek.

Autor: Petr Jeřábek, Brněnský deník 16.6.2012

Zpět