Náměstí Míru bez garáží - příspěvek Michala Závodského pro Brněnský deník

13.10.2010 18:22

Kolik omylů, polopravd a mýtů se stále vyskytuje kolem takzvané kauzy Wilson. Stále se ještě mezi obyvateli brněnské Masarykovy čtvrti najdou zastánci tohoto projektu i developera. Není-li již s čím vystoupit proti ideji volnočasového centra, vytáhne se z krabičky poslední developerské záchrany argument: jakousi kontaminaci pozemku lze prý řešit jedině stavbou soukromých garáží bytového domu. Asi jen málo lidí zná posudek znečištění areálu z roku 2008 (tzn. vyhotovený jako určité alibi až skoro dva roky po smlouvách s developerem, a navíc na náklady městské části, a ne stavebníka), který v rámci deseti sond někde znečištění nenalezl vůbec a jinde jen bodové. Tedy většinou tam, kde se s tím setkáte i jinde, možná v kterékoli garáži u výdeje nafty, pod zvedákem apod.

U předběžných výsledků potřeby případného vytěžení půdy bylo férově přiznáno, že jsou navíc velmi nejisté a nikde není řečeno, že by nestačilo kupříkladu přebetonování. V návaznosti na záměr využívání areálu skauty se zase najednou objevily obavy o to, aby se nescházeli v hygienicky závadném prostředí.

Domnívám se, že skauti mnohdy prošli místy daleko horšími; i z jiných akcí mají zkušenosti s adaptací prostor, a hlavně je to až ten poslední a nejmenší problém, je-li jím vůbec. To, co někdo považuje za neupravený areál, což svědčí o laxnosti městské části Brno-střed, jíž byl areál svěřen do péče, řeší brigáda se sekačkami a zahradnická píle.

Pokud byl areál darován městu pro nekomerční účely, již tehdy tu ale byly nabídky na prodej jinému zájemci, pak smlouvami s Wilson prosperity, toto splněno nebylo.

Tyto smlouvy jsou ukázkou špatného postupu, protože si nikdo nemůže vzpomenout, kdo je vlastně připravoval. Jedno je neoddiskutovatelné: bez neblahého "paktu" s Wilsonem už mohlo být náměstí Míru krásné a užíváno všemi věkovými skupinami, a ne jen místem pro developerský zisk. Už dávno se měla konat architektonická soutěž na rekonstrukci náměstí bez jakékoli nové mnohopodlažní budovy.

Zdroj: Brněnský deník

Datum vydání: 13.10.2010

 

 

 

 

Zpět