Na místě bývalé vojenské jídelny vznikl park Kadetka - Právo 21.10.2021

21.10.2021 10:50

Na místě rozpadající se armádní jídelny s kuchyní vznikl v uplynulých dnech na brněnské Kraví hoře park Kadetka.

Z původní budovy zbylo před zahájením prací jen torzo zarůstající křovím. Město ale nechalo komplex strhnout a plochu o 3000 metrech čtverečních přeměnit v prostor pro relaxaci. Projekt přišel na 9,2 milionu korun. Kraví hora tvoří zelené plíce Brna.

Někdejší vojenské zařízení, v němž se kdysi vařilo pro značnou část armádních jednotek v moravské metropoli, bylo nevyužito přes 30 let. Práce na úpravě prostoru začaly v květnu.

Na demolici a osázení prostranství tak, aby na jaře připomínalo kvetoucí louku, stačily odborníkům pouhé dva měsíce. Práce mírně narušilo počasí, ale vše se stihlo v termínu.

Silné deště zkomplikovaly odvoz sutin, výstavba ale běžela podle plánu. Začalo se tedy likvidací náletových dřevin a důkladným ošetřením těch, které zůstaly zachovány. Na řadu přišly i terénní úpravy, byly vytvořeny nové přístupy do parku, a to i se schodištěm. Park byl předán do užívání veřejnosti v úterý 19.10.2021.

Na místě bylo vysázeno na 40 stromů a 139 vzrostlých habrových keřů. O zkrášlení nového zákoutí se postará 300 narcisů. Příchozí mohou v parku využívat trámové lavice a lavičky, stojany na kola, stroje na posilování a zajímavostí jsou i dva veřejné grily. Polovinu částky z oněch devíti milionů zaplatil stát, zbytek uhradilo město a radnice Brno-střed.

Kraví hora patří již nyní k nejvýznamnějším odpočinkovým místům ve městě. Na jejím vrcholu stojí brněnská hvězdárna, která láká na své programy nejen do svého sálu, který patří díky technickému vybavení k nejmodernějším v Evropě.

Hvězdárna pořádá s využitím svých obřích nafukovadel Země, Měsíce a Marsu i četné akce pro veřejnost na louce Kraví hory. Nedávno hrozilo, že se na ní bude stavět nová městská nemocnice, záměr byl ale zrušen.

 

Autor: Vladimír Klepáč

 

Zpět