Münzovu vilu v Brně chce investor otevřít lidem www.brnenskydenik.cz 6.8.2013

06.08.2013 13:05

Brno - Do konce roku má stát funkcionalistická Münzova vila v Pisárkách v původní podobě. Investor uvažuje o prohlídkách pro Brňany.

Den za dnem pozorují kolemjdoucí v Hroznové ulici znovuzrození kousku brněnské historie. V Pisárkách se totiž rýsuje budova funkcionalistické Münzovy vily architekta Ernsta Wiesnera. Tu nechala upravit do původní podoby společnost Equity Investment v čele s podnikatelem Igorem Faitem. Při loňských opravách totiž statici zjistili, že budově po necitlivé rekonstrukci z osmdesátých let chybí pevné základy a dům se začal dělníkům hroutit pod rukama. Se stavbou repliky proto museli začít téměř od základů.

Podle mluvčí společnosti Adriany Hollandové se už stavitelům podařilo statiku zajistit. „Na jižní straně jsme začali vsazovat okna. Také už stojí lešení, ze kterého budeme nanášet omítku," popsala fázi stavby Hollandová.

Vila má podle ní kopírovat svůj původní vzhled. „Využíváme původní prvky, materiály a detaily. Nedochované části jsme porovnávali s obdobnými pracemi autora ze stejného období," říká Hollandová. Například výrazný prvek stavby zasklení zimní zahrady v ocelových rámech získá původní zelenou barevnost. „Křehkou konstrukci zachováme i přes technická omezení, která z ní plynou," dodala.

V domě se podle ní dochovalo několik výplní otvorů. „Například garážová vrata, výplně s ocelovými rámy v zimní zahradě a na severní fasádě, jedno kastlové okno včetně kování a venkovní dřevěné žaluzie. Všechny tyto prvky zrestaurovala místní firma," vysvětlila mluvčí. Budova sice stojí v památkové zóně, památkově chráněná ale není.

Podle vedoucího odboru památkové péče brněnského magistrátu Martina Zedníčka pokračuje stavba podle plánů. „Nově postavená budova je volnou replikou, která se značně podobá původní předloze. Stavba se drží schválené projektové dokumentace," potvrdil Zedníček.

Práce na vile mají podle investora skončit do konce roku. Poté má sloužit k soukromému bydlení. „Přemýšlíme ale nad tím, že po dokončení vilu veřejnosti na nějakou dobu otevřeme. Přece jenom se jedná o významný kus brněnské architektonické historie," svěřila se Hollandová.

Ještě loni v létě pohled na staveniště jen s několika rozbořenými zdmi kolemjdoucí děsil. Včera byly jejich reakce mnohem pozitivnější. „Na staveniště se samozřejmě nikdo nedívá rád. Myslím si ale, že zrovna tento záměr je chvályhodný. Ono je ve výsledku jedno, jestli tady bude stát původní stavba, nebo přesná kopie. Budova je zkrátka zachráněná a budou ji moct obdivovat i naše děti. To je nejdůležitější," řekl Brňan František Drápal.

 

Autor: Anna Fajkusová, Kateřina Foltánková

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/munzovu-vilu-v-brne-chce-investor-otevrit-lidem-20130806.html

Zpět