Kauza Wilson: Soud jednání odročil na květen - www.brnensky.denik.cz, 17.3.2009

17.03.2009 20:28

 

Kauza Wilson: Soud jednání odročil na květen

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ - Bývalá starostka městské část Brna-střed Dagmar Hrubá dnes znovu stanula před brněnským městským soudem. Z pěti svědků se dostavili jen dva. Nyní soud musí počkat do května na zástupce armády.

Před soudem vypovídala v úterý především bývalá místostarostka Brna-střed Marie Stehlíková. „Už na přelomu let 1998 a 1999 jsem se dozvěděla, že městská část má o objekt kasáren na náměstí Míru zájem. Nejprve šlo o rozšíření tamní školy, která se potýkala s nedostatkem místa,“ řekla soudu Stehlíková, která měla na starosti územní rozvoj.

S firmou Wilson Properity jednala Stehlíková dvakrát, jen jednou se jednání zúčastnila spolu s Hrubou. „Bylo to jednání s Wilson Properity a Brněnkou. Hlavním bodem byla přestavba náměstí Míru a zároveň i točny tramvaje, která je v nevyhovujícím stavu a Dopravní podnik ji chtěl přesunout na místo plánované samoobsluhy,“ uvedla Stehlíková.

Na řadu přišla i otázka, jaké funkce měl při jednáních tajemník Radovan Novotný. „Ten tam měl na starosti skoro všechno,“ řekla Stehlíková. Dále se soud zajímal o způsob hlasování a schvalování smluv. Zejména zda nehlasoval někdo, kdo vůbec nebyl přítomen, Stehlíková popřela. „Já jsem nesouhlasila, protože se mi zdálo, že se městská část zbavuje lukrativních pozemků za nízkou cenu,“ dodala Stehlíková.

Bývalá starostka Hrubá je obžalovaná za zneužití své pravomoci, protože v roce 2006 pronajala pozemky bývalých kasáren na náměstí Míru firmě Wilson Properity za symbolickou cenu. Hájí se tím, že firma by na své náklady zbourala kasárna, což by jinak stálo desítky milionů a byla potřeba zrekonstruovat celé náměstí.

Armáda si však ve smlouvě vymínila, že deset let nebude prostor využíván komerčně, což svým podpisem Hrubá porušila. Následovala desetimilionová pokuta, kterou zaplatilo město Brno.

Hlavní líčení bylo odloženo na 19. května, kdy soud vyslechne současného starostu Brna-střed Libora Šťástku a zástupce armády Josefa Lachmana a Pavla Severu.

Zpět