Jak se chystá soutěž na Mírák bez veřejnosti

08.09.2020 22:54

Podařilo se nám získat návrh pravidel soutěže na budoucí podobu nám. Míru a zadání pro účastníky soutěže, kde už najdete i detailnější představy o tom to, co by se mělo na náměstí a do bývalého vojenského areálu vejít. V červenci je poslala Kancelář architekta města Brna, p. o. (= KAM), která je organizátorem soutěže, městské části Brno-střed. Kancelář je tedy městský subjekt a vlastně by měli za nás „kopat“, ale – jak se z dokumentů ukazuje - opak je pravdou.

Do  návrhu zadání KAM dosadil i byty, a to nejenom obecní, ale i pro Brněnku! Místo veřejného využití areálu, chce polosoukromé :-( Wilson jako přes kopírák!

Dokumenty zatím neurčují počty bytů – tyto údaje jsou ještě nedoplněné, ale jde to přímo proti tomu, co chtějí místní obyvatelé. K čemu KAM pořádal v únoru veřejné setkání, kde byty byly na úplném chvostu preferencí, když je pak s klidem dá do zadání. MČ Brno-střed se proti tomu v srpnu 2020 úplně nevymezila, jen doporučila, aby zapracování bytů nebyla přímo podmínka pro účast v soutěži.

Je pravda, že se jedná o nefinální a jen rozpracované texty, ale i tak o lecčems svědčí.
A jen pro zajímavost – ze zadání soutěže je vidět, že jako vzor posloužily podmínky pro nové hlavní nádraží nebo že do výběrové komise chce KAM svého ředitele Sedláčka (jako náhradníka) nebo radního brněnského Chvátala či starostu Brno-střed z ODS. I sám název soutěže „Dostavba a úprava náměstí Míru“ je zavádějící – dle nás nepotřebuje Mírák nějakou dostavbu,ale jen zkulturnění.

Kancelář architekta se odmítla s námi a dalšími místními před prezentací, která byla plánována na 14.9., setkat, i když jsme stáli o to si vysvětlit, proč tam stále KAM cpe byty a chce tak navyšovat objem zástavby a měnit jejich veřejné využití.

 

 

Zpět