Hvězdárna začátkem léta zavře. Začne s přestavbou - www.denik.cz 10.5.2010

11.05.2010 21:15

Brno - S víc než půlročním zpožděním začne přestavba a rozšíření hvězdárny a planetária v Brně.

Přírodovědecké exploratorium. Složitý název ukrývá rozšíření brněnské hvězdárny na Kraví hoře na dvojnásobek původní plochy a její přeměnu na komplex zajímavý jak pro špičkové vědce, tak pro předškolní děti. S víc než půlročním zpožděním schválili nyní brněnští radní vypsání výběrového řízení na zhotovitele rekonstrukce. Hvězdárnu v nové podobě Brňané uvidí příští rok.

Projekt za sedmaosmdesát milionů korun naplánovala Hvězdárna Mikuláše Koperníka v Brně už loni na začátku roku. „Stavět se mělo začít už na podzim, jenže jsme dlouho čekali na stavební povolení, a tak se stavba zdržela,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Získání stavebního povolení komplikovalo hlavně brněnské sdružení Nesehnutí, které proti rekonstrukci hvězdárny protestovalo. „Vadilo jim, že při plánování rekonstrukce údajně špatně nakládáme s energiemi. Nestavíme totiž energeticky pasivní dům. Jenže kdybychom je poslechli a zrekonstruovali hvězdárnu podle nich, prodražila by se o několik desítek milionů korun, takže ve výsledku bychom neušetřili nic,“ podotkl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Další výtkou vůči hvězdárně bylo neoprávněné zabírání části parku na Kraví hoře. „Ani tenhle argument nakonec odvolací orgán neuznal. My sice opravdu kus parku ukousneme, jenže při přestavbě tam zeleň z jiné strany vrátíme, takže nám nikdo nemůže vyčítat, že svévolně ničíme přírodu,“ vysvětlil Dušek.

Pokud vše půjde podle plánu, zavře hvězdárna dveře pro návštěvníky 21. června. „Pak nás budou čekat dva nebo tři měsíce stěhování. Stavět začneme na podzim, nová hvězdárna bude hotová příští rok. Osmdesát procent, tedy pětašedesát milionů korun, zaplatí Evropská unie, zbytek město,“ řekl Dušek.

Cílem rekonstrukce je vytvořit přírodovědecké centrum s multimediální expozicí. „Podobný komplex zatím nikde v republice není,“ uvedl již dříve autor stavby architekt Martin Rudiš. Jedním z důvodů přestavby je také nevyhovující propojení staré a nové budovy, kde se spojuje zázemí zaměstnanců s prostorem pro návštěvníky. Návštěvníci se mohou těšit i na nové interaktivní výstavy.

Rozšíření hvězdárny Brňané převážně vítají. „Myslím si, že v nové podobě může i laikům přiblížit vědu v trochu stravitelnějším podání a třeba k ní přivést děti,“ podotkla například Mária Slovíková.

Zpět