Hvězdárna se změní, vznikne multivizuální centrum - www.brno.cz

08.10.2009 13:17

 

Hvězdárna se změní, vznikne multivizuální centrum

 

 

 

Základní kámen exploratoria poklepal i legendární ruský kosmonaut Vladimír Ljachov.

Základní kámen exploratoria poklepal i legendární ruský kosmonaut Vladimír Ljachov.

{foto:Z. Kolařík}

Přes 50 let slouží Brňanům jako okno do vesmíru a už brzy se stane dokonce nejmodernější institucí svého druhu široko daleko. Hvězdárnu na Kraví hoře čeká příští rok přerod v takzvané Přírodovědné exploratorium. A prvním krokem k tomuto cíli bylo poklepání jeho základního kamene.

 

Základní kámen Přírodovědného exploratoria 7. října slavnostně položili primátor Roman Onderka a ředitel hvězdárny Jiří Dušek za asistence vzácných hostů - kosmonautů ze všech koutů světa, kteří Brno navštívili v rámci Mezinárodního kongresu účastníků kosmických letů. Kámen pocházející ze starobylé Stránské skály nese latinský nápis „Hledej a najdeš". A právě toto poselství bude mottem nové, zrekonstruované hvězdárny.

Hlavní ideou projektu je přeměnit hvězdárnu z ryze astronomické instituce v šířeji zaměřené multivizuální centrum. To se bude i nadále soustředit na popularizaci astronomie, ale rozkročí se také k dalším oborům - fyzice, geologii, chemii apod. „Nové exploratorium bude mít za cíl spojit poznatky z vědy, umění a vzdělávání a pomocí mutivizuálních médií a techniky je vysvětlit jak starší generaci, tak malým hvězdářům," uvedl primátor Roman Onderka.

Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne budovy hvězdárny z roku 1959 i kopule z roku 1954. V prostoru před současným vchodem do planetária bude přistaveno foyer a celý areál se propojí v jeden funkční bezbariérový celek. „Vzniknou nové astronomické pozorovatelny a interaktivní expozice, do nichž návštěvníci sami aktivně zasáhnou - nebudou už jen pasivními diváky," vysvětlil ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Vedle komplexu budov pak vyroste například i rozsáhlá geozahrada se stálou expozicí vzorků hornin z Brna a okolí.

Metamorfóza hvězdárny bude stát 85 milionů korun, do této částky přispělo město 20 miliony, zbytek nákladů pokryjí evropské dotace. Stavět se začne  z kraje roku 2010, hotovo by mělo být počátkem roku 2011. Až teprve za sto let, v říjnu roku 2109, však Brňané otevřou zapečetěnou časovou schránku, která byla při poklepání základního kamene uložena do jeho nitra. Co se v ní ukrývá? Co jiného než vzkaz do budoucnosti. Památeční předměty a texty do schránky uložila řada institucí; například primátor Roman Onderka zanechal svému nástupci platinové pero a dopis, jehož obsah zůstane všem současníkům utajen.

(had)

 

Převzato z www.brno.cz, 8.10.2009

Zpět