Hrozný výsledek soutěže o nám. Míru

18.05.2021 23:17

V květnu 2021 vybrali politici a architekti bez nás budoucí podobu nám. Míru, na kterou se další staletí budeme dívat. Jak svědčí i reakce na facebooku, tak by bylo naopak nejlepší, kdyby projekt zůstal nadobro v šuplíku. 

První dojmy:

  •   velká bytovkoidní budova, která má 65 bytů (ještě o 5 víc, než bylo v zadání), byť na veřejném projednání zadání si nejvíce lidí nepřálo další byty
  •   šalina jezdí po celém náměstí (tedy i ruch z ní půjde blíž k obyvatelům a žákům), výstup je dál o domu (konečná se přesouvá přímo na náměstí, tzn. dnes je na okraji a neruší, nyní bude přímo uprostřed náměstí stávat dvě soupravy). V tomto ohledu je vlastně zopakování záměru Wilson. Nejvíce to prospěje automobilistům, co jedou Údolní - Březinova.
  •   z náměstí se stává malý buzerplac s možností skočit přímo pod kola tramvaje: Kdo má rád pikniky u tramvajových kolejí? Dovedete si představit koncert na náměstí a jak se zajistí bezpečnost diváků, co trochu přeberou? Rádi se koukáte na letní kino s cinkající tramvají za zády?
  •   zastavuje se i část Kraví hory 
  •   volnočasové centrum má mít jen nějakých 700 m2 – při využití bývalého vojenského areálu mohl mít celý komplex centra přes 5000 m2
  •   „fajné“ vizualizace, kde jsou vidět stromy po desítkách let růstu, a vůbec není vidět celá masa nové budovy, co se táhne až hluboko do Lerchovy

P.S. Vtipné je, že za porotu dané prezentoval pirátský náměstek Koláčný - ten už jednou pohořel v prosazení dofinancování projektu pirátského participativního rozpočtu na opravu jedné z budov, aby už mohla sloužit lidem, a že je ze strany, která se pyšní transparentností a zapojením veřejnosti, což tady ale zcela selhalo. 

Autorem je architekt Luboš Františák a za výhru v soutěži dostal 1.150.000,- Kč

Spolu s mnoha lidmi, co tuto myšlenku podporují, si myslíme, že Mírák potřebuje primárně rychlou velmi kvalitní rekonstrukci, ale bez pětipodlažní budovy se soukromými byty, kdy by bývalý vojenský areál měl primárně sloužit pro volnočasové aktivity (od nejútlejšího věku až po seniory) a pro zlepšení místních služeb. 

Více info zde: https://kambrno.cz/souteze/dostavba-a-uprava-namesti-miru/

Zpět