ČT: Ministerstvo vrátilo Brnu miliony v kauze Wilson - Česká televize 23.12.2013

23.12.2013 21:52

Brno - Ministerstvo obrany vrátilo Brnu deset milionů korun – neoprávněně udělenou smluvní pokutu kvůli pronájmu bývalých vojenských kasáren Wilson v Brně. Město pokutu dostalo za porušení smlouvy, zavázalo se deset let od převodu nevyužívat areál ke komerčním účelům, což porušilo. Podle pražského soudu ale přesto nemělo ministerstvo obrany nárok pokutu udělit. Spor však pokračuje, není totiž jasné, komu vlastně bývalý vojenský areál na Kraví hoře patří.

23. 12. 2013 12:20, autor: rdk

"Můžu potvrdit, že nám přišly peníze, něco přes 10 milionů. Teprve to administrujeme, takže víc nevím," stroze okomentoval konec sporu mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Brno získalo bývalý vojenský areál od státu v roce 2003 bezplatným převodem. Zavázalo se ale, že jej deset let nebude využívat komerčně. O tři roky později si ale kasárna pronajala soukromá společnost Wilson Property za symbolickou korunu za metr čtvereční. Na Kraví hoře chtěla vybudovat bytový dům s 80 byty a obchody. Právě obchodní zázemí bylo podle ministerstva porušením smluvní dohody. Brno proto muselo před pěti lety zaplatit 9,7 milionu korun.

Obvodní soud pro Prahu ale rozhodl, že ministerstvo obrany nemělo právo si diktovat, jak město s pozemky naloží. Přestože se zástupci ministerstva odvolali, i Městský soud v Praze potvrdil, že Brno získá zaplacenou pokutu zpátky. "Po tom všem, co si město Brno zažilo, zvláště v době, kdy jsme byli nuceni zaplatit těch téměř deset milionů korun do 30 dnů po obdržení faktury, tak toto je samozřejmě příjemnější situace. Uvolňuje nám to ruce, nicméně nakládání s areálem je do značné míry v kompetenci městské části Brno-střed," uvedl před časem náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). 

Protože Brno získalo peníze zpátky i s úroky, svým způsobem na transakci vydělalo. Místo deseti milionů dostalo od ministerstva milionů dvanáct. Zároveň ale pražský soud uvedl, že celá převodní smlouva z roku 2003 je neplatná, protože o převodu majetku měla rozhodovat vláda, nejen ministerstvo. Komu tedy bývalý vojenský areál, který pět let chátral, patří, není v tuto chvíli podle právníků jasné.

https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/255784-ct-ministerstvo-vratilo-brnu-miliony-v-kauze-wilson/

Zpět