Chcete u Vaňkova náměstí pět soukromých rodinných domů nebo větší park?

09.05.2021 18:44

Městská část připravuje zástavbu Žlutého kopce a k tomu nechává vypracovat územní studii. OSMČ si v dubnu 2021 dovolilo připravit několik připomínek k únorovému mezinávrhu této studie, kterou připravuje architektonická kancelář EA architekti s.r.o. OSMČ setrvale kritizuje, že do zpracování není nijak zapojena veřejnost, což se odráží i na jeho podobě.

Na připomínky nám po měsíci zareagoval Petr Bořecký (ANO2011), uvolněný radní pro výstavbu a územní plánování MČ Brno-střed (text odpovědi ZDE), a občas se nestačíme divit (a to necháme stranou maličkosti typu přejmenování Helgolandu na Helgolend).

My jsme hodně nesouhlasili s tím, aby bylo zastavěno okolí parku Helgoland. Pět rodinných domů bytovou situaci ve městě Brně nespasí, pouze zmenšuje veřejný prostor, a naopak jejich absence Žlutý kopec a jeho budoucí podobu nijak nepoškodí ani neznehodnotí. Jedná se o pozemky města a ty by měly primárně sloužit všem obyvatelům města. Navrhovali jsme tak pokračování zelené parkové plochy s možným dalším vyhlídkovým bodem.

Pan radní nám odpověděl, že ale tyto domy jsou městotvorné a jsou potřeba, „aby zůstala zachována celistvost a intimita“ parku. Nevíme, kde na takové nesmysly přišel… Preferovat místo zeleně beton přeci není (navíc v dnešní době klimatické změny) městotvorné, stejně jako naopak intimita parku bude dotčena, když místo stromů se do něj budou dívat další okna domů. Jsme přesvědčeni, že lepší, než jakási teoretická „celistvost“ parku je jeho větší zelená rozloha. Dle pana radního „koncepce vychází z tradičních prvků urbanismu a vztahu městské struktury a plochy zeleně“. S takovými floskulemi, za které schováte snad všechno, neumíme pracovat a nemyslíme si, že by větší parková plocha šla proti tradičním prvkům urbanismu nebo devalvovala vztah městské struktury a plochy zeleně.

Na závěr nás radní Bořecký ubezpečil, že „územní studie byla zpracována autorem návrhu odborně a nezaujatě, pro potřebu udržitelného rozvoje města a v zájmu jeho občanů. Tedy bez upřednostňování požadavků soukromých subjektů či některých zástupců veřejnosti (např. zahrádkáři Žlutého kopce, Občanské sdružení Masarykova čtvrť atd.).“ Může nám prosím někdo vysvětlit, jak moc a proč je potřeba pět soukromých rodinných domů pro potřebu udržitelného rozvoje města a v zájmu 380 tisíc občanů města Brna více než veřejný park?? Takový text jen dokazuje namyšlenost a přezírání aktuálního vedení městské části, které ignoruje veřejný zájem i místní a zaštiťuje se jen obecnými frázemi. Holt privatizace městského pozemku a barák je příjem (možná i pro někoho jiného než jen pro městskou část?...), zatímco zeleň je blbá starost navíc.

Je smutné, že naše městská část a architekti z EA architekti s.r.o. upřednostňuje pár soukromých domů před větším veřejně přístupným parkem. :-(

Pokud by přesto ztráta bytů v pěti rodinných domech byla natolik bolestná, navrhovali jsme to kompenzovat ve zvýšení domů u nové ulice nad ulicí Hlinky, kde by se už na vyšší zástavbu navazovalo. Takže jsme byli i vstřícní a městotvorní, ale na to MČ už nějak neslyší.

Co byste upřednostnili VY?

Pět soukromých zaplocených RD nebo veřejný park?

Pokud chcete větší park, pište městské části na: starosta@brno-stred.cz

Zpět