Bývalou transfuzní stanici má získat MOÚ

25.07.2020 11:42

Zprávu o tom přinesla Rovnost 24.7.2020 - ke stažení ZDE

Je to dobrá zpráva, ale muselo opravdu uplynout více jak 12 let, aby (zase) došlo na naše slova? O čem mluvíme? O využití bývalé transfuzní stanice. Od počátku, co se její provoz přesunul do Bohunic, jsme navrhovali, aby ji převzal Masarykův onkologický ústav. Ten potřebuje stále nové a nové budovy a tady by už jedna byla bez nutnosti zastavovat další zelené plochy.

Takže pokud vše dobře dopadne, tak budovy převezme MOÚ a přemění je na prevenční centrum a částečně jako lůžkové pro odpočinek po ozařování.

A to se nechceme ani ptát, kolik Jihomoravský kraj utratil za celou tu dobu, co měl dané budovy a snažil se o (nejdřív) domov pro seniory (v našem archivu jsme našli projektovou studii už z roku 2008!!), následně pro lidi s Alzheimerovou nemocí atp. Například ještě minulý rok prohlašoval:  „Naším záměrem je využít tento areál k vybudování a provozování pobytového zařízení sociálních služeb s poskytováním pobytové sociální služby domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a odlehčovací služby. Loni jsme nechali zpracovat studii proveditelnosti na prověření financování investiční výstavby takovéhoto zařízení a jeho následného provozu. Studie zhodnotila variantu spolupráce veřejného a soukromého sektoru formou komplexní koncese jako vhodnou pro realizaci tohoto projektu. Koncesionář bude odpovědný za projektovou přípravu, výstavbu, financování a provozování Domova s kapacitou 156 lůžek po dobu třiceti let. Během této vysoutěžené lhůty i po ní je stále budova i pozemek v majetku Jihomoravského kraje. V současnosti probíhá příprava na výběr poradce, který krajskému úřadu pomůže v koncesním řízení. Tento bude vybrán s největší pravděpodobností v prvním čtvrtletí letošního roku. Koncesionář, tedy investor, bude pravděpodobně vybrán do poloviny roku 2020.“ 

Zpět