Budova hvězdárny získala ocenění Stavba roku 2012 - říjen 2012

12.10.2012 18:46

Brno, 6. října 2012 – Budova Hvězdárny a planetária Brno se stala jednou z pěti Staveb roku 2012. Hvězdárna pařící k nejnavštěvovanějším institucím v Brně obstála v konkurenci 54 staveb přihlášených do soutěže, kterou organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Prestižní titul získala za prostorově nápaditou proměnu zastaralých objektů na přitažlivé kulturně vzdělávací a badatelské prostředí se zřetelem k řešení obvodového pláště.

Rekonstrukce budovy Hvězdárny a planetária Brno, která se uskutečnila loni, se zároveň stala 100. oceněnou stavbou za 20 let trvání soutěže. "Vyznamenání je tečkou za jednou historickou etapou a taky příslibem do blízké budoucnosti," komentoval ocenění brněnský primátor Roman Onderka.

Odborná porota vedená doc. Ing. arch. Radomírou Sedlákovou, CSc. posuzovala jednotlivé soutěžní stavby podle řady kritérií, např. kvality investičního záměru, začlenění do okolí, architektonické kvality (tj. celková kvalita prostorového, funkčního, konstrukčně-technického a estetického řešení, jeho hospodárnost a vyváženost), inovativnosti konstrukce, kvality stavebních a řemeslných prací nebo přijetí veřejností. Kromě Hvězdárny a planetária Brno byla takto ohodnocena ještě rekonstrukce františkánského kláštera v Hostinném, velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty Loukov, Fabrika hotel Humpolec a rekonstrukce administrativní budovy v Praze na ulici Štětkova.

Jedná se o prestižní ohodnocení, které zviditelňuje nejen Hvězdárnu a planetárium Brno, ale především oceňuje kreativní a odvážný přístup všech realizátorů. Opět také dokazuje, že Brno patří mezi moderní evropská města, která si váží vědy a vzdělání.

Investorem rekonstrukce Hvězdárny a planetária Brno bylo statutární město Brno, architektonický návrh Rudiš-Rudiš architekti, s.r.o. a dodavatelem Skanska, a.s., divize Pozemní stavitelství, závod Brno.

ZDROJ: https://www.ibrno.cz/brno/50668-budova-hvezdarny-ziskala-oceneni-stavba-roku-2012.html

Zpět