Brno chce zpět desetimilionovou pokutu za Wilson - www.brnensky.denik.cz 24.5.2010

24.05.2010 22:40

Brno – Deset milionů korun pokuty za porušení smlouvy o převodu bývalého armádního areálu Wilson chtějí dostat zpět představitelé města Brna. Na ministerstvo obrany se proto rozhodli podat žalobu na vrácení pokuty. V pondělí to oznámil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

„Pravděpodobně budeme nuceni žalobu podat. Pokud to neuděláme nyní, může ministerstvo později náš požadavek odmítnout a namítnout, že uběhla promlčecí doba,“ vysvětlil Pospíšil.

Na podobnou žalobu měli představitelé města dvouletou lhůtu od zaplacení pokuty. Ta vyprší letos v létě. O převodu peněz na pokutu rozhodli městští zastupitelé na konci května roku 2008.

Pokutu dostalo Brno od ministerstva za to, že pozemek v Lerchově ulici pronajalo v roce 2006 developerské společnosti Wilson Properity pro postavení víceúčelového domu s byty a obchody. Ve smlouvě o převodu z roku 2003 se přitom město zavázalo, že pozemek nebude deset let využíván komerčně.

Rezignovala starostka

Kvůli kauze Wilson rezignovala v květnu roku 2008 tehdejší starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá. Ta totiž podepsala kontroverzní smlouvu o pronájmu. „Cítím za to zodpovědnost, ale svědomí mám čisté,“ zdůvodnila tehdy své rozhodnutí Hrubá.

Ani odstoupení z funkce jí však nepomohlo od obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v prosinci ji ovšem brněnský městský soud osvobodil. Už převod armádního majetku totiž byl údajně neplatný. „Podle zákona měla převod armádního majetku schválit vláda. To se nestalo, a proto je smlouva neplatná,“ uvedl soudce Michal Zámečník.

Přestože minulou středu rozhodnutí podřízené instance zrušil krajský soud, brněnští radní jím stále argumentují. „Pokud se nakonec přeci jen potvrdí původní rozhodnutí městského soudu o neplatnosti smluv, máme na vrácení pokuty právo,“ řekl náměstek Pospíšil.

Rozhodnutí žádat o vrácení pokuty vítá i starosta Brna-střed Libor Šťástka. „My jsme byly už před dvěma lety proti placení pokuty. Teď došlo na naše slova. Doufáme, že vrácené peníze dostane naše městská část. Brno nám totiž právě o deset milionů zkrátilo rozpočet,“ uvedl Šťástka.

Petr Jeřábek

www.brnensky.denik.cz

Zpět