Barvičova 20 – přestavba cenného odpamátněného domu

27.04.2021 14:32
 
Po otřesném příkladu „polodemolice“ Tichého začínáme sledovat další příklad přestavby bývalé kulturní památky v naší čtvrti. Barvičova 20 patří mezi památky s tzv. pozdním zápisem – na konci 80. let se v Brně zapsalo hodně památek už za účinnosti nového památkového zákona, kdy však už platila jiná procedura zápisu, s čímž si ovšem tenkrát nikdo moc hlavu nelámal. Ale až nyní nám to láme vaz: v Brně přišlo o status památky na 1400 objektů a začínáme to pociťovat i u nás. Zde na typovém jednopatrovém dvojdomu podle návrhu slavného Jaroslava Grunta ze začátku 20. let, které byly budovány na náklady města a určeny převážně pro zaměstnance veřejné správy.

Na konci roku 2020 objekt na Barvičově zakoupila Helena Brychta a nelenilo se: ještě před koncem roku si majitelka požádala o potvrzení, že objekt už není památkou.

Už předtím začalo běžet úřední posuzování stavebního záměru s názvem „Stavební úprava a dostavba objektu RD, půdní vestavba“, a to na základě studie ateliéru Fránek Architects z října 2020, který dopracoval Ing. arch. Pavel Lindovský. Mimochodem architekt Fránek je autorem nechvalně známého návrhu domu v centru Prahy, kterému se přezdívalo Maršmeloun a z jehož realizace nakonec naštěstí sešlo. Není ani bez zajímavosti, že stavebníka z Barvičovy zastupovala společnost HIPPOINVEST, s.r.o., která zastupovala i společnost dvou vlivných brněnských politiků ODS, která měla záměr zdemolovat cenný secesní dům na Veveří 11. HIPPOINVEST je mj. rovněž generálním dodavatelem společnosti TOMI invest, s.r.o., která stojí za kontroverzním záměrem mrakodrapu Triangl Tower na Lidické. Chtělo by se říci: vrána k vráně sedá…

Zajímavé je i to, že společný souhlas povolující stavbu vydal stavební úřad Brno-střed už 15 dnů po podání žádosti. Někdy ty rychlosti ohromí.

Soulad s charakterem území by měl hlídat Odbor územního plánování a rozvoje brněnského magistrátu – ten však v zákonné lhůtě nestačil vznést žádné připomínky, takže se má za to, že s návrhem souhlasí! Tady jde krásně vidět rizika vydání souhlasů fikcí, které tak prosazují „prostavební“ politici (nově platí od 1.1.2021 a mají se objevit i v novém stavebním zákoně).

Národní památkový ústav při svém posuzování záměru došel k závěru, že přestavba není v souladu se zájmem ochrany dotčených kulturně historických hodnot. Bohužel u domu, který nyní pozbyl status památky již nemá NPÚ, ani Odbor památkové péče žádné pravomoc :-(

Takové pohledy na architektonické dědictví naší čtvrtě nám drásají srdce a oči. Situaci by mohla zlepšit památková zóna, jejíž podobu navrhl právě NPÚ, ale proti níž se vyslovuje radnice Brno-střed (zejména ODS a ANO 2011), což svědčí o tom, že těm je tento odkaz předků, o kterém se píše v kdejaké odborné publikaci, asi úplně fuk.

Nám ne, proto jsme podali podnět na znovuzpamátnění tohoto objektu. 

FOTOGALERIE NA NAŠEM FACEBOOKU.
Zpět