9.12. má rada města Brna rozhodovat o zadání soutěže na nám. Míru - napsali jsme otevřený e-mail

06.12.2020 20:03

9. prosince 2020 má rada města Brna rozhodovat o zadání urbanisticko-architektonické soutěže Dostavba a úprava náměstí Míru. Napsali jsme proto paní primátorce a členům rady dne 6.12.2020 otevřený e-mail následujícího znění:

 

Vážená paní primátorko,

vážení členové rady,

 

ve středu 9. 12. 2020 máte hlasovat o textu zadání urbanisticko-architektonické soutěže Dostavba a úprava náměstí Míru.
 

Rádi bychom Vás požádali, aby zatím navrhovaný objem zástavby a případná funkce bydlení byla jen podmínkou nezávaznou. Soutěž tak získá větší variabilitu a řešení bez bytů bude vstřícnější většinovému požadavku občanů (soudě dle vyjádření v řadě případů, anket a setkání, včetně organizovaných oficiálně samosprávami, kde místní obyvatelé dali přednost především veřejným funkcím, tedy počínaje volnočasovým a společenským centrem přes doplnění veřejné vybavenosti a zelení konče - viz přehled i zde). Ostatně i naposledy (při připomínkování zadání soutěže nyní v listopadu 2020) se proti bytům či rezervovaně k nim vyjádřilo 74 % respondentů.
 

Jakkoli Brno další byty uvítá, v Brně i v připravovaném územním plánu je řada míst, a to nejen v okrajových částech města, kde lze bytovou výstavbu realizovat či se již realizuje, nebo se lze zaměřit na volné obecní byty, kterých je v řádu stovek. Náměstí Míru v tomto situaci v Brně nespasí, a naopak to může mít na ně, jeho provoz a jeho okolí negativní vliv. Připomeňme i to, že Brno získalo areál zdarma právě proto, že mělo být využito pro veřejné nekomerční využití.

Dle našeho názoru není jediným možným počinem směřujícím k tvorbě skutečného náměstí a posílení jeho centrálních funkcí stavba jedné mohutnější polyfunkční budovy kolmo na osu ulic Údolní a Lerchovy. Příklady ze zahradních měst v zahraničí umožňují tyto požadavky splnit i daleko variabilnějším způsobem, nebude-li soutěž tolik svázána břemenem objemnější výstavby s byty a může tak přinést daleko rozmanitější a tedy i zajímavější výsledky.
 

Máte v rukou podobu náměstí Míru na další stovky let. Bylo by dobré, aby byla v souladu s místními, aby se se svým okolím, kde se narodili, vyrůstali a žijí, mohli identifikovat, a ne aby sem byl implantován jim navzdory objemný objekt, i když bude případně dobře architektonicky pojednán. Nám. Míru má dle názoru většiny tamních obyvatel sloužit především veřejnosti a má mít prakticky jen veřejné funkce – nezakládejme zde na konfliktní situace, které velmi dobře známe z Jakubského náměstí (petice obyvatel) nebo nám. Svobody (úspěšná žaloba souseda). Byli bychom tedy rádi, aby tuto prioritu akcentovalo i zadání soutěže.

 

S pozdravem

 

JUDr. Michal Závodský, předseda OS Masarykova čtvrť
Ing. Igor Kyselka, CSc., místopředseda OSMČ

Ing. Tomáš Vichr, člen VV OSMČ

Zpět