Zahrádky na Kraví hoře zůstanou a od jara se otevřou lidem - www.brnenskydenik.cz

02.09.2013 21:39

Brno – Spor zahrádky versus rozšíření parku na Kraví hoře končí kompromisem, díky kterému zahrádkářské kolonie vyjdou z izolace. Návštěvníky do nich už na jaře zavedou nově opravené cesty a zahrádkáři budou pořádat ročně hned několik akcí pro Brňany. Mají tu vzniknout i malé farmářské trhy. Radnice Brna-středu se zároveň chystá rozšířit i park a opravit dlouhé roky vypuštěné jezírko.

O minulém víkendu mohli lidé navštívit den otevřených dveří v zahrádkách na Kraví hoře. Podobných akcí by mělo v následujících měsících přibývat. Je to totiž jedna z podmínek dohody, kterou uzavřeli brněnští zahrádkáři s radnicí Brna-středu. „Kolonie se otevřou lidem. Zahrádkáři mají několik nápadů na akce, jako jsou dětské dny nebo den otevřených dveří. Navrhl jsem jim, že by tu mohly vzniknout podobné farmářské trhy, jako děláme na Římském náměstí. Zahrádkáři by tu mohli prodávat své výrobky," podotkl starosta městské části Libor Šťástka.

Zahrádkáři jsou rádi, že radnice od plánovaného rušení ustoupila. „Spolupráci se nebráníme. Územní plán ale stále počítá s rušením šedesáti procent zahrádek v Brně, takže uvidíme, jak se přístup města ještě změní," komentoval předseda brněnských zahrádkářů Martin Říha.

Radnice investuje pět milionů korun do úpravy cest, kudy budou návštěvníci zahrádkami procházet, nových laviček a košů a také jezírka, které je už dlouhé roky vypuštěné. Opravy začnou na jaře. Na Kraví hoře také přibude jedno nové dětské hřiště.

Za rozšíření parku se silně angažovalo Občanské sdružení Masarykova čtvrť. Byl to i jeden z bodů petice, kterou podepsalo pět tisíc lidí. „Toto je možný kompromis. Počkáme si ale na konkrétní podobu. Tento týden se sejdeme se starostou a snad se dozvíme víc," řekl předseda sdružení Michal Závodský.

Park na Kraví hoře se přesto rozšíření dočká. „Šlo by to například nad Gymnáziem Matyáše Lercha nebo kolem bývalé vyhořelé jídelny u Žižkovy ulice. Požádáme magistrát co nejdříve o svěření pozemků do naší správy," doplnil Šťástka.

 

Autor: Petra Kozlanská

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/zahradky-na-kravi-hore-zustanou-a-od-jara-se-otevrou-lidem-20130902.html

Zpět