Za měsíc otevírá Hvězdárna a planetárium Brno - Jiří Dušek 12.10.2011

12.10.2011 23:54

Přesně za jeden kalendářní měsíc projdou branami Hvězdárny a planetária Brno první návštěvníci. Organizace, která se bude věnovat nejen popularizaci astronomie, ale také řadě dalších přírodních věd, se otevře v sobotu 12. listopadu 2011.

„Náš tradiční název – hvězdárna a planetárium – z pochopitelných důvodů zůstává. Naši návštěvníci budou stále chodit na Kraví horu na hvězdárnu. Nicméně, setkají se zde také s geologií, fyzikou, klimatologií a dalšími přírodovědnými obory,“ prozrazuje ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Nejviditelnější změnou je samozřejmě zrekonstruovaná budova. Rozsah stavebních prací byl natolik zásadní, že se fakticky jednalo o stavbu nové kulturně-vzdělávací instituce. Třetina budovy byla zbourána, ze zbývajících částí pak zůstaly jen obvodové zdi.

Mnohem důležitější je ale vnitřní vybavení. Pod odsuvnou střechou návštěvníci najdou nové astronomické dalekohledy nabízející jedinečný zážitek z pozorování objektů blízkého i vzdáleného vesmíru. Prosklená fasáda a velká terasa zprostředkuje úžasné pohledy na denní i noční Brno. V sále exploratoria se návštěvníci vydají na procházku fascinujícím příběhem Sluneční soustavy. Výraznou proměnou prošel také sál malého planetária, který se používá především ve večerních hodinách, a přednáškový sál, nyní speciálně uzpůsobený k předvádění nejrůznějších fyzikálních experimentů.

„U příležitosti otevření Hvězdárny a planetária Brno si její pracovníci připravili celou řadu novinek. Tou nejvýraznější je představení Neuvěřitelné Brno, které obyvatele Brna seznámí s poněkud překvapivou podobou našeho města. Diváci se přenesou například do dob, kdy na území dnešního Brna zuřila sopečná činnost nebo kdy se zde proháněli obří žraloci. V představení odhalíme i některá tajemství brněnského podzemí,“ prozrazuje Pavel Gabzdyl, autor představení Neuvěřitelné Brno.

Připravena ji i interaktivní výstava Příběh Sluneční soustavy, která zprostředkuje moderní pohled na okolí naší planety, možnost sáhnout si na meteority a s pomocí audiovizuálního systému, který nemá ve střední Evropě obdoby, putovat napříč prostorem i časem.

„Milovníci hvězdného nebe se mohou těšit také na zbrusu nový astronomický dalekohled se zrcadlovým objektivem o průměru 350 milimetrů, který bude zakrátko po otevření doplněn také specializovaným dalekohledem na pozorování Slunce,“ doplňuje další atrakci Jan Píšala.

Nezapomnělo se ani na nejmenší diváky. Pro děti starší 5 let je přichystán pohádkový příběh „Copak děláš Sluníčko?“. „Snad každý z nás, když byl malý, si představoval, čím bude, až vyroste. Sluníčko v naší nové pohádce nezůstalo pouze u představ, ale začalo své sny ihned realizovat. A tak se děti mohou těšit na to, jak se Sluníčku bude dařit při malování obrazů anebo v běžeckém závodě,“ dodává David Koval.

Novinek, které připravuje Hvězdárna a planetárium Brno, je samozřejmě mnohem více. Na Kraví hoře se prostě začnou odehrávat velmi zajímavé věci a jediný způsob, jak mohou obyvatelé města Brna podpořit tyto aktivity je, že se na ně přijdou obyvatelé Brna osobně podívat. Odměnou jim – kromě jiného – bude radost z poznání, jak zajímavá věda může být!

https://www.hvezdarna.cz/?page_id=4

Zpět