Wilsonův les: špatné cesty a špičaté kameny - Brněnský deník 20.12.2011

20.12.2011 23:27

Brno – Špičaté a ostré kameny, chybějící zábradlí, nekvalitní cesty. To jsou největší problémy stavebních úprav parku Wilsonův les v Žabovřeskách. Úpravy už měly být hotové. Firmám, které je dělají, proto hrozí pokuta.

Stavební práce na cestách a mobiliáři měly skončit minulý týden. V pondělí je přišli zkontrolovat lidé z organizace Veřejná zeleň města Brna, která park spravuje.

„Našli jsme desítky závad. Třeba špičaté kameny lemující cesty. Pokud na ně někdo spadne, hrozí mu vážné zranění. Ti, kdo jimi cesty osázeli, odvedli hodně nekvalitní práci. Tím výčet nedostatků nekončí. Na některých schodištích chybí zábradlí. Takto nemůžeme cesty otevřít,” uvedl ředitel organizace Jozef Kasala.

Oficiálně je zatím vstup na některá místa v parku stále zakázaný. „Tam, kde se ještě pracuje, jsou závory. Je ale samozřejmě těžké ohlídat, aby tam nikdo nechodil. Návštěvníci parku, kteří zákaz porušují, musí počítat s tím, že jsou na staveništi. A dávat pozor, kam šlapou,” varoval Kasala.

Chyb si všímají i lidé, kteří se v parku denně procházejí. „Znám tady téměř každé zákoutí. Nové cesty moc nevydrží. Už teď se drolí a jsou špatně udusané. Podklad je podle mě slabý. Také dřevěné lavičky mi nepřipadají moc kvalitní. Na mnoha místech praskají. Někdo to nejspíš odflákl,” řekl například Karel Franc, který nedaleko bydlí.

O něco smířlivější názor má Jiří Lhota. „Do parku chodívám už sedmdesát let. Jsem rád, že se to alespoň někam pohnulo a někdo do úprav investuje. Mám ale strach, že i když rekonstrukce dopadne dobře, zničí to tam vandalové. Park by měl v budoucnosti někdo hlídat,” řekl Lhota, jenž chodí do parku venčit svého psa.

Nedostatky odstraníme, slibuje firma

Novou tvář Wilsonova lesa tvoří společnosti Firesta a Cooptel. „Drobné nedostatky se najdou při každé podobné akci. Ale počítáme s jejich brzkým odstraněním. Není to nic závažného, všechno možná stihneme ještě tento týden. Celková rekonstrukce parku skončí až příští rok, kdy na jaře osadíme nové stromy a keře,“ sdělil Matouš Werner ze společnosti Cooptel.

Podle ředitele Veřejné zeleně Kasaly hrozí nyní společnostem pokuty pět tisíc korun za každý den, o který se předání stavebních prací zpozdí. „Seznam veškerých nedostatků zašleme co nejdříve investičnímu odboru brněnského magistrátu, který má zajištění prací na starosti,“ upozornil ředitel.

Podle vedoucího odboru Jana Kauckého magistrátní úředníci rozhodnou, jak s připomínkami správce naloží. „Vzhledem k tomu, že přibližně polovinu peněz pokryla dotace, musíme veškeré nedostatky okamžitě reklamovat. Budeme postupovat podle podmínek, které obsahuje smlouva s dodavatelem. Jinak bychom o dotace mohli přijít,“ vysvětlil Kaucký.

S úpravami parku začali dělníci letos na jaře, kdy prořezali staré stromy a keře. Ještě v tomto roce měli také upravit veškeré cesty a lesopark vybavit dětskými hřišti, lavičkami i odpadkovými koši. Práce mají skončit v první polovině příštího roku výsadbou nových dřevin.

Jan Spěšný

Zpět