Wilson u soudu: Hrubá napadla stát - www.denik.cz 27.1.2009

27.01.2009 16:42

 

Úmysl, nedbalost nebo žádná vina? Bývalá starostka městské části Brno­střed Dagmar Hrubá se včera před soudem snažila vysvětlit, proč v srpnu 2006 podepsala smlouvu se společností Wilson Properity o pronájmu bývalých pozemků pod kasárnami na Kraví hoře. Ty ministerstvo obrany v roce 2003 převedlo na Brno. Podpisem Hrubá porušila podmínku ministerstva, které určilo, že deset let musí město pozemky využívat pro nekomerční účely. Stát proto dal Brnu desetimilionovou pokutu.

Hrubé teď hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele až deset let vězení a také to, že oněch deset milionů bude muset zaplatit z vlastní kapsy. „Nejsem si jistá, proč před soudem stojím. Smlouvu jsem nepodepisovala za sebe. Už přede mnou ji schválila rada městské části. Navíc ji odsouhlasil i vedoucí úřadu a tajemník Radovan Novotný. To pro mě znamenalo, že je vše v pořádku a v souladu se zákonem,“ hájila se včera před soudem Hrubá.

Obhajoba se brání i dalším silným argumentem: zpochybnila původní smlouvu, kterou ministerstvo obrany bezplatně převedlo pozemky na Brno. Tvrdí, že smlouva byla sepsaná podle starého zákona, který ale v době, kdy ji tehdejší brněnský primátor Petr Duchoň podepsal, už neplatil.

To včera potvrdil i zmocněnec Brna Radek Ondruš. Ten má za úkol zjistit, kdo může za téměř desetimilionovou pokutu, kterou ministerstvu za porušení smlouvy musela nakonec zaplatit městská část Brno-­střed. „Nový zákon o převodu nepotřebného vojenského majetku na územní samosprávné celky začal platit 12. června a smlouva byla podepsaná až 23. června. Podle nového zákona měla smlouvu schválit vláda, což neudělala,“ připustil Ondruš.

Ministerstvo se ale brání, že smlouva i tak platí. „Pozemky jsme totiž převedli i podle jiného zákona o majetku České republiky. A ten podobná omezení, jako je právě zákaz komerčního využití získaného majetku, nebo určení toho, k čemu má být použitý, umožňuje. Při porušení těchto závazků pak můžeme uložit pokutu,“ upozornil Jan Pejšek z ministerstva.

Podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila se navíc město už dávno s ministerstvem shodlo na tom, že smlouva je v pořádku. „Chápu to jako snahu obhajoby smlouvy zrušit. A odvést tím pozornost od Wilson Properity jinam,“ myslí si Pospíšil.
Podle státního zástupce Radka Mezlíka však ani případná neplatnost převodu na město Hrubou neomlouvá a může být jen polehčující okolností. „Chybu udělala tak či tak,“ řekl Mezlík.

I kvůli napadnutí původní smlouvy předseda senátu Michal Zámečník soud odročil. „Do příštího líčení nechám smlouvy znovu prověřit,“ řekl Zámečník. Pokračování procesu je naplánované na 17. března. Před soud se jako svědci možná postaví i primátor města Brna Roman Onderka nebo zástupci ministerstva obrany Josef Lachman a Tomáš Karásek.

 

ON-LINE

10:59 - Líčení skončilo. Bude pokračovat 17.3.

09:57 - Předseda senátu Michal Zámečník zjišťuje podmínky pronájmu pozemku Wilson Properity za jednu korunu za metr čtvereční. Podle smlouvy měla společnost Wilson Properity celý pozemek dekontaminovat a vyčistit a vázaly se na to další opravy. Investor tedy zaplatil nakonec více než jednu korunu.

09:42 - Začíná výslech druhého svědka bývalého tajemníka Brna-střed Radovana Novotného. Ten podle Hrubé schválil, že smlouvy na Wilson jsou v pořádku.

09:22 - Hrubá se hájí tím, že smlouvy pro ní byly bez chyby, protože je schválil tehdejší tajemník úřadu. Nejsem právník. Vždy jsem proto spoléhala na to, že někdo to zpracuje tak, aby to odpovídalo," uvedla.

09:12 - Soudce Michal Zámečník začíná výslech Hrubé. Ptá se hlavně na okolnosti schválení smluv na radě Brna-střed v roce 2006.

09:04 - Obžaloba mi dává za vinu společenskou nebezpečnost. S tím nesouhlasím. Celou dobu za mnou přichází cizí lidé a říkají, že jsem to dělala dobře a chtějí, aby na pozemcích něco stálo. Necítím žádnou společenskou nebezpečnost a jsme stále přesvědčená o tom, že lidé z Masarykovy čtvrti chtějí, aby tam stálo něco smysluplného," doplnila Hrubá.

09:01 - Podle Hrubé nejde o věcnou záležitost, ale spíše politickou. "V květnu minulého roku brněnské zastupitelstvo po dlouhé diskuzi odsouhlasilo zaplacení penalizační faktury, i když městská část Brno-střed jasně deklarovala vůli jednat dál s ministerstvem obrany," uvedla důvody Hrubá.

08:52 - Hrubá se obhajuje tím, že smlouvy podepsala a tím pouze potvrdila rozhodnutí rady, která o pronájmu pozemků společnosti Wilson Properity rozhodla.

08:46 - Po přečtení obžaloby soud vyslýchá obžalovanou bývalou starostku Brna-střed Dagmar Hrubou.
Autor: Pavel Mokrý
Zpět