Vojenský areál Lerchova: kdyby anketa skončila,jak měla, vyhrálo by neziskové využití

03.11.2013 19:04

31. října 2013 měla po více než třech letech svého trvání skončit internetová anketa Městské části Brno-střed o využití bývalého vojenského areálu na Lerchově ulici. Radnice však již podruhé a navíc těsně (8 dnů) před koncem prodloužila termín ukončení celé ankety až do konce roku 2013. Takové jednostranné prodlužování ankety však někteří považují za podezřelé a nahrávající developerovi, který je na výsledku ankety také zainteresován.

Aktuální prodloužení Brno-střed odůvodňuje oficiálně krátce tím, že došlo k „velkému průběžnému zájmu o hlasování“. Nejedná se však o první prodloužení  ‒ už na podzim 2011 takto radnice prodloužila termín právě do konce nynější října. I díky tomu se stala anketa Lerchova vůbec nejdéle trvající anketou, organizovanou městskou částí – ankety o podobě Björnsonova sadu nebo pojmenování ulice po Václavu Havlovi trvaly v řádu měsíců a kupř. jiná aktuální, tištěná anketa o Masarykově čtvrti, která se objevila v říjnovém Zpravodaji Městské části a týkala se takových podstatných otázek jako park na Vaňkově náměstí, realizace wellness centra na koupališti za mnoho desítek milionů nebo zachování autobusové linky 51, končila hned daný měsíc (trvala tedy sotva jeden měsíc).

Zdá se nám, že vždy, když vítězí nedeveloperské využití areálu, tak najednou dojde k prodloužení trvání ankety - to už snad nemůže být náhoda. 

Elektronického hlasování se k 31.10.2013 zúčastnilo celkem 2443 osob, ke kterým ještě dle všeho přibudou hlasovací lístky, otištěné kdysi v místním Zpravodaji. Nejvíce hlasů na internetu (přes 46 %) získala myšlenka pronájmu areálu neziskovému sektoru, aby se o něj dále postaral.  Anketa nabízí celkem osm možností, počínaje vrácením pozemku zpět státu až po jeho prodej.

Naše sdružení už od počátku kritizovallo tendenční podobu ankety. Zatímco pro developerský záměr Wilson stačilo hlasovat pro jednu variantu, u námi preferovaného kombinace volnočasového centra, veřejného využití a lokálních obchodů či služeb pro místní toto bylo rozděleno hned do několika kategorií. Naše vize přesto obsáhla celkově 1619 hlasů, a to je ve výsledku více než 66 % všech hlasů.

Tento počet budeme brát také jako směrodatný a doufáme, že tento vox populi přestane radnice konečně přehlížet, a nebude jen dále a dále anketu prodlužovat. 

 

Stav ankety na konci dne 31.10.2013

 

Co s vojenským areálem v Masarykově čtvrti? Místní se bojí developerů

8. 11. 2013, 5:57 

BRNO - Zázemí pro neziskovky a volnočasové centrum nebo byty pro seniory a mladé rodiny? Až do konce roku mohou obyvatelé středu Brna hlasovat, jak by si přáli využít bývalý vojenský areál v ulici Lerchova nedaleko náměstí Míru. Někteří ale varují před výstavbou soukromé rezidence.

Bývalý vojenský areál v ulici Lerchova.

Bývalý vojenský areál v ulici Lerchova.
Foto: Zuzana Klementová, 5plus2
 

"Už několik let čekáme, až skončí soudní spory, které se k tomuto areálu váží. Tento čas chceme využít k získání co nejvíce hlasů, proto jsme se anketu rozhodli prodloužit," řekl starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Někteří místní se ale obávají, že anketa, která trvá už několik let, má spíše podpořit developerský projekt.

"Ideální by bylo, kdyby tam vzniklo volnočasové centrum, zázemí pro neziskovky i Kraví horu, doplněné prostory pro veřejnou vybavenost a zeleň. Zdá se nám ale, že otázky v anketě jsou formulovány tak, aby nahrávaly výstavbě velkého bytového komplexu," míní Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť.

Raději klid než obchody

Případná výstavba se nezamlouvá ani dalším místním. "Na jednu stranu by bylo pohodlnější mít tu více obchodů, ale zase by tu nebyl takový klid, kdyby se sem přistěhovali další lidé," uvedla Tereza Šimková, která v anketě podpořila "neziskovou" variantu.

Areál, který městská část získala od ministerstva obrany, se stal předmětem již několika soudních sporů. Město se nyní snaží dostat zpátky desetimilionovou pokutu, kterou ministerstvo požadovalo poté, co byl objekt pronajatý developerské firmě.

Autor: Zuzana Klementová 

https://brno.5plus2.cz/47661/co-s-vojenskym-arealem-v-masarykove-ctvrti-mistni-se-bojideveloperu

Zpět