Mediální ohlasy na Aktualizaci ÚP - včetně OSMČ

19.06.2014 20:18

 

Pan primátor ve třetí otázce bohužel nemluví zcela pravdu. OS Masarykova čtvrť připomínkovalo Aktualizaci při každé možnosti, kterou k tomu veřejnost měla – dokonce už v r. 2009 (!) jsme magistrát města Brna prosili, aby v Aktualizaci nedopouštěl ve čtvrti vyšší zástavbu a zachoval její charakter. V létě 2013 jsme zcela konkrétně na 10 (!) stranách dávali připomínky k análnější verzi a toto opakovali již jako zmocnění dvěma tisíci z Vás v lednu 2014. Na nic z toho magistrát a pak ani zastupitelé neslyšeli…

Reportáž České televize, 12.6.2014 - Údálosti v regionech

 

Masarykova čtvrť, jedno  z nejlukrativnějších míst v Brně. Mezi funkcionalistickými vilkami, školou a obytnými domy chce investor postavit nový komplex, dům pro asi 140 lidí. Jedna z kontroverzních změn, kterými chce magistrát změnit tvář města. A zapsat je do územního plánu.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/314281381990612-udalosti-v-regionech/obsah/332272-aktualizace-uzemniho-planu-brna-miri-do-finale

---------------------------------

Kvůli aktualizaci brněnského územního plánu se občanská sdružení chtějí obrátit na soud

10. června  2014 v 20:25  

Kontroverzní aktualizace územního plánu města Brna zřejmě skončí u soudu. Proti dokumentu, který má přes deset tisíc stran textu a stovky mapových podkladů, dlouhodobě bojují opoziční zastupitelé i občanská sdružení. V nepřehledném dokumentu se totiž skrývá řada dílčích změn, které legalizují černé stavby, nebo opětovně navrhují takové změny, které už v minulosti soud zrušil.

Jako příklad uvádí Michal Závodský ze sdružení Masarykova Čtvrť plánovaný bytový dům na Neumannově ulici. Tomu soud v minulosti snížil nejvyšší počet pater na polovinu. 

„Aktuálně tam platí ten snížený index podlažní plochy a aktualizace se opět vrací k tomu navýšenému indexu podlažní plochy,“ uvádí Závodský. 

Dodává, že lidé, kterých se změna týká, mají možnost podat do tří let správní žalobu. 

Podle náměstka primátora za ČSSD Ladislava Macka, který má územní plánování na starosti, jsou podobné změny v souladu se zadáním. 

„Jedna z těch podmínek byla i vyhovět rozšíření možnosti bydlení,“ nechal se slyšet Macek. 

Pokud aktualizace územního plánu projde příští úterý zastupitelstvem, brněnská občanská sdružení se obrátí na soud. 

Tomáš Jelen

https://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/kvuli-aktualizaci-brnenskeho-uzemniho-planu-se-obcanska-sdruzeni-chteji-obratit-na-soud--1361077

---------------------------------

Deset tisíc stran může změnit tvář Brna. Lidé se bojí rušení zeleně - 11.6.2014

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/archiv

Brno – Přes deset tisíc stran a přes osm set map. Tak vypadá aktualizace brněnského územního plánu, kterou ve středu schválili městští radní. Dokument, který má stávající územní plán sladit se současnými zákony a upravit podle potřeb rozvoje Brna ovšem ostře kritizují lidé, kterých se mají změny dotknout.

 

A také opozice. Vadí jim jak celková nepřehlednost, tak konkrétní návrhy. Třeba příliš vysoké domy v Majdalenkách či Masarykově čtvrti.

Ve středu dokonce aktivisté z hnutí Nesehnutí rozvěsili kvůli problematickým změnám po Brně několik transparentů. Jeden se objevil i u červeného kostela na Žerotínově náměstí. „Na tomto místě město počítá se přeřazením plochy zeleně do plochy dopravy. Takže bude snazší přeměnit ji například na parkoviště. Ohroženo je tak několik desítek stromů, včetně vzrostlých platanů, a trávník s plochou osmnácti set metrů čtverečních. Podobného označení se dočkala i alej na třídě Kapitána Jaroše," upozornila Hana Chalupská z hnutí.

V Masarykově čtvrti se zase bojí přebujelé výstavby. „Chtěli jsme, aby v Neumannově ulici město nevycházelo vstříc developerovi s jeho plánem stavět sedmipodlažní bytovku. Ale magistrát nás hází přes palubu. Protože jsme ve městě, musíme tolerovat další a další patra," uvedl předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský.

Podobné obavy mají i v Majdalenkách, tedy nově postavené části sídliště Lesná. „Odbor územního plánování a rozvoje se rozhodl za každou cenu prosadit v konkrétní ploše index podlažní plochy 2,2. Znamená to, že tam chce ještě více zahustit zástavbu. Takové zvýšení odmítá místní radnice, neschválilo ji ani brněnské zastupitelstvo a dokonce je rozporu s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu z loňského roku," nelíbí se Karle Hoffmanové ze spolku Majdalenky.

Kontroverzní části
Legalizace černých staveb – aktualizace navrhuje změnit územní plán tak, že zpětně dostanou povolení na černo postavené stavby například v okolí Brněnské přehrady, Jehnicích, Ořešíně, či Ivanovicích.
Omezení zeleně – plochy určené pro zeleň se promění v komunikace. Ohrozí to stromy třeba u červeného kostela či na třídě Kapitána Jaroše. V Husovicích a Žabovřeskách zase zeleň mění na stavební parcely.
Příliš vysoké domy – aktualizace povolí stavět přemrštěně vysoké stavby třeba v Majdalenkách, či Masarykově čtvrti.
Obchody v parcích – V parcích bude možné stavět stavby s obchody a službami. Chybí ale omezení, kritici se obávají obchodních domů.

Do aktualizace se opřela také opozice. „Jsou tam desítky změn, které budí podezření, že někoho zvýhodňují. Třeba parcely zahrad mezi Komínem a Žabovřeskami, které skoupil developer, se najednou mění na místo pro stavbu domů. Naopak oblast bývalého Krasu u Mendlova náměstí bude místo pro smíšenou zástavbu bydlení a služeb určená jako komerční," uvedl předseda opozičních zelených Martin Ander. Straně vadí také možnost stavět obchody v parcích či legalizace černých staveb.

A velký problém je podle ní nepřehlednost dokumentu. „Zastupitelé mají teď pět dní na deset tisíc stran. To nelze zodpovědně prostudovat a objevit všechny ukryté podezřelé změny. Proto v úterý při projednávání navrhneme vrácení aktualizace k přepracování a pokud možno nezávislému auditu," sdělil Ander. V případě schválení nevyloučil i napadení dokumentu u soudu.

Kritiku odmítl náměstek pro územní plánování Ladislav Macek. „Rušení zeleně kolem silnic či supermarkety v parcích jsou strašení lidí. Aktualizaci zpracovali odborníci urbanisté a kladně se k ní vyjádřily všechny státní úřady," zdůraznil Macek.

Dodal, že není pravda, že zastupitelé mají na studium dokumentu pět dní. „Projednáváme jej od loňského června. Pokud se někdo probudil až teď, nemá v zastupitelstvu co dělat," prohlásil.

 

Autor: Petr Jeřábek

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/deset-tisic-stran-muze-zmenit-tvar-brna-lide-se-boji-ruseni-zelene-20140611.html

---------------------------------

Komentujte aktualizaci územního plánu, vyzývají aktivisté brněnskou veřejnost

Podle Nesehnutí a dalších iniciativ aktualizace územního plánu v Brně upřednostňuje auta, beton a nová nákupní centra v neprospěch zeleně, čistého vzduchu a živých ulic. O návrhu bude příští týden hlasovat brněnské zastupitelstvo.

(vd) 10.06.2014 16:04

Brněnští zastupitelé a zastupitelky mají týden na prostudování deseti tisíc stran textu a osmi stovek map, které tvoří aktualizaci územního plánu města Brna. Magistrát navrhuje odmítnout připomínky a námitky veřejnosti a omezování zelených ploch maskuje novými, ale stejně vágními a děravými formulacemi ochrany.

Proto Nesehnutí a další brněnské občanské iniciativy spustily v úterý
praktický web, z něhož mohou lidé odesílat zastupitelům svoje názory na předložené změny. Hlasovat o nich budou příští týden v úterý.

„Zastupitelé a zastupitelky mají – pokud nebudou týden jíst, spát, chodit do práce ani se připravovat na jakýkoliv další bod jednání zastupitelstva – minutu na přečtení každé z deseti tisíc stran Aktualizace územního plánu města Brna,“ uvedla Hana Chalupská z Nesehnutí. Do projednávání totiž zbývá právě deset tisíc minut.

„A během této doby musí ještě prostudovat osm set přiložených map. Je téměř vyloučeno, aby někdo objevil všechny skryté hrozby, které návrh skrývá,“ komentuje magistrátní podklady Chalupská.

Na webu aktivisté popsali tři příběhy, které dle jejich názoru rozsáhlý dokument charakterizují. Avšak v nepřehledném a rozsáhlém návrhu změn se ztrácejí. Jedním z nich je nákupní centrum Aupark plánované vedle autobusového nádraží Zvonařka, jehož stavba není v souladu se současným územím plánem, aktualizace územního plánu jí však vychází vstříc.

Aktualizace, kritizují aktivisté, je jako dělaná pro developery všech nákupních center. Už tak děravá pravidla pro výstavbu hypermarketů ještě více rozvolňuje. Nově má být možné stavět velké obchody téměř všude, dokonce i v plochách zeleně a lesů.

„Přitom lze – například podle vzoru Rakouska – omezit prodejní plochy nových obchodů. To povede k zahušťování sítě obchodů a dá férovou šanci místním podnikatelům,“ uvedli zástupci Nesehnutí.

Současný územní plán umožňuje mít ve vnitroblocích zeleň a hřiště. Parkování je možné v budovách nebo v podzemních garážích. Aktualizace chce tuto ochranu pohody bydlení zrušit a povolit betonování vnitrobloků pro auta.

Změť dílčích změn, ze kterých se aktualizace územního plánu skládá, ukrývá navíc desítky drobných změn legalizujících černé stavby i spekulace s pozemky. Najednou se tak mezi Komínem a Žabovřeskami mění zahrádky – které předtím skoupila developerská firma – ve stavební parcely. Pokoutně postavený Bauhaus v Ivanovicích není v souladu s územním plánem, ale aktualizace jej potichu legalizuje.

„Aktualizace územního plánu a způsob vypořádání námitek zástupců veřejnosti narůstá do bizarních rozměrů. S městskou částí Brno-Tuřany jsme podali totožnou námitku vedoucí k zachování zeleně na Černovické terase. Mně, jakožto zástupci veřejnosti, ji zamítli s odůvodněním, že ponechání zbytkových ploch zeleně není účelné z hlediska údržby. Městské části naopak ponechání zeleně potvrdili s ohledem na zohlednění místních zájmů městské části,” uvedla Hana Kašpaříková, jednatelka sdružení Čisté Tuřany.

„Vinou aktualizace dojde k děsivému zevšeobecnění regulací a začne se spoléhat na jakési urbanistické prostředky – tedy dá se větší volnost stavebním úřadům a vzniká tím i místo pro případnou korupci. Jak tyto prostředky úřady bohužel chápou, ukázaly například u projektu Wilson na náměstí Míru nebo bytovky Neumann, proti kterým se v Masarykově čtvrti zvedl silný odpor,” připomněl Michal Závodský ze sdružení Masarykova čtvrť. 

---------------------------------

Deset tisíc stran, které mají změnit Brno. Kdo je přečte?


Už v úterý bude zastupitelstvo schvalovat zásadní dokument pro celé Brno. Aktualizace územního plánu předurčí budoucí podobu města. Ostře proti je opozice i aktivisti. Zodpovědní zastupitelé Brna si víkend asi příliš neužijí. Mají totiž více než dost práce – přečíst 10 434 stránek textu a projít dalších 871 listů map v balíku nadepsaném Aktualizace územního plánu. 
Dokument, o kterém budou politici v úterý na zastupitelstvu města hlasovat, přitom zásadním způsobem ovlivní budoucí podobu Brna. Kde budou stát vysoké budovy? Kde byty? Jak bude vypadat zeleň ve městě? A jaké podmínky nastaví Brno nově příchozím developerům? Najít v dokumentu odpovědi na tyto otázky je podle odpůrců i opozice nepřípustně složité a na předposledním zastupitelstvu před komunálními volbami může projít změna, která nahrává developerům na úkor Brňanů. Protestovat přímo do sálu Nové radnice se tak chystají desítky lidí. 
"Kvůli drobným změnám se dočkají legalizace černé stavby a v prostorách pro zeleň bude možné stavět parkoviště nebo obchody," sdělila například Hana Chalupská z Nesehnutí. Jde přitom například o případy řady staveb u přehrady. 
Aktivisté založili web Mampripominky. cz, prostřednictvím kterého odeslali lidé vedení města přibližně sedm stovek vlastních připomínek. Aktualizace, kterou zastupitelé buď mohou jako celý balík schválit, nebo vrátit k přepracování, se nelíbí ani občanskému sdružení Masarykova čtvrť, Fóru pro architekturu a média, iniciativám Dejchej Brno, Občané pro Medlánky či Pro Kohoutovice. Důvod? Nové hypermarkety v Ivanovicích a ve Slatině nebo pětinásobné navýšení hustoty zástavby na pozemku developera na Majdalenkách či až sedmipatrový dům v Masarykově čtvrti, které by kvůli změnám mohly vzniknout. 


Ostře proti je také opoziční Strana zelených (SZ). "Obří balík často nenápadných, ale podstatných změn územního plánu má umožnit například skryté zhodnocení pozemků vybraných firem. Zodpovědní zastupitelé by si měli nechat nezávislým auditem prověřit, zda schválení nebude pro někoho znamenat neoprávněnou výhodu," uvedl brněnský šéf SZ Martin Ander. 
Primátor Roman Onderka (ČSSD) aktualizaci hájí. "Strana zelených sice poukazuje na rozsáhlost dokumentu a navrhuje audit, osobně spíše vnímám jejich aktivitu jako předvolební rétoriku, navíc spojenou s šířením zavádějících, až lživých informací. Město Brno nemůže přešlapovat na místě a čekat až na nový platný územní plán, proto takový dokument potřebuje," uvedl Onderka. 
O tom, zda změnu podpoří, ale doteď není přesvědčený ani jeho koaliční partner ODS. "V pondělí máme schůzi zastupitelského klubu. Pozvali jsem si zástupce z komise pro rozvoj města. Vyslechneme námitky odpůrců i argumenty zastánců. I já si udělám finální názor až podle toho," zdráhá se sdělit jednoznačné stanovisko šéf klubu zastupitelů ODS Libor Šťástka. 
Proti je podle šéfa stranického klubu zastupitelů Jaroslava Kacera i TOP 09. Podle šéfa zastupitelského klubu opoziční KDU-ČSL Jiřího Miholy se křesťanští demokraté ještě na společném postupu definitivně nedohodli. Přesto je podle něj pravděpodobné, že budou hlasovat proti. Stejně se hodlají zachovat i komunisté. 
Odpůrci přitom poukazují ještě na jednu věc. Záležitosti územního plánu jsou v gesci náměstka primátora Ladislava Macka (ČSSD). Ten přitom nyní čelí nařčení SZ, že jemu podřízený Odbor územního plánování a rozvoje (OÚPR) v rozporu se zákonem bez souhlasu zastupitelstva v roce 2011 změnil územní plán pod chatou jeho rodiny u Brněnské přehrady. Umožnil tak dceři politika Michaele Kelblové legalizovat kurt, bazén či altán, které na pozemku stály načerno. Zelení kvůli tomu podali i žalobu na úředníky ke krajskému soudu. 
A územní plán pozemku kolem Mackovy chaty mění i aktualizace, za kterou zodpovídá opět OÚPR. Plochu ve starém územním plánu zakreslenou jako zařízení pro rekreaci a sport překvalifikovává na pozemek určený pro komerční vybavení pro sport. Macek tak může na ploše u pláže přehrady postavit například veřejné kurty či půjčovnu lodí. Nic takového ale prý nemá v úmyslu. "Pozemek, o který má dcera zájem, nebyl nikdy veřejný a ani veřejně využitelný. Po celou dobu existence předmětné chaty byl v minulosti příslušný pozemek využíván majitelem chaty a ani není v žádném zájmu a potřebě, aby v budoucnu veřejným byl. Celou rozvířenou záležitost vnímám jako reakci v souvislosti s připravovaným projednáním aktualizace územního plánu, kdy nebylo vyhověno námitkám některých zájmových navrhovatelů v procesu pořizování změn," uvedl Macek v nedávném prohlášení. 
Brno navrhlo aktualizaci 20 let starého plánu s odůvodněním, že je to nutné pro to, aby se město mohlo rozvíjet. Lidé k tomu poslali kolem 2 000 připomínek, ještě zhruba stejný počet připomínek neměl potřebné náležitosti, aby mohly být zohledněny. Souběžně přitom město připravuje i úplně nový územní plán. Ten ale brzdí neexistující jihomoravské zásady územního rozvoje, které na plán navazují. V roce 2012 je jako nezákonné zrušil soud. 
"Aktualizaci územního plánu shledáváme jako nesystémový a nehospodárný krok, neboť se jedná o paralelní činnost se vznikajícím novým územním plánem. Ve skutečnosti nejde o aktualizaci územního plánu, ale o zásadní systémovou a koncepční změnu územního plánování města," namítají odborníci z brněnského Fóra pro architekturu a média. Máte obavy z nepřehledné aktualizace v územním plánu Brna?

 

Lukáš Valášek, MFDnes 14.6.2014

 

Zpět