Stavba vyvolala další bouři - www.lidovky.cz 21.7.2007

21.07.2007 22:02

 

Když už chcete stavět, postavte něco jiného. I tak zní vzkaz obyvatel Masarykovy čtvrti investorovi nového domu v bývalém vojenském areálu u Lerchovy ulice.

Na sedmnáct stovek podpisů má petice, která by ráda zvrátila projekt výstavby několikapodlažního domu Wilson na náměstí Míru. Signatáři kritizují stavbu i způsob, jakým investor přišel k parcele.

„Ta budova, tak jak má nyní vypadat, svým charakterem do vilové čtvrti nezapadá,“ zdůrazňuje Sylva Šantavá, která v Masarykově čtvrti žije přes sedm desítek let. „A navíc Wilson nesplňuje podmínky doplnění občanské vybavenosti, která ve čtvrti chybí,“ přidává další důvod proti výstavbě jedna z organizátorek protestu Denisa Sobková.

Raději než šestipodlažní polyfunkční objekt by tam místní viděli například volnočasové centrum pro děti a seniory. Včera iniciátoři petici předali starostovi Michalu Bortelovi. „Nevýhodnou smlouvu uzavřelo bývalé vedení radnice, i proto si myslíme, že by městská část měla být nyní v celém případě aktivní,“ míní Michal Závodský z občanského sdružení Masarykova čtvrť, které petici sice neorganizuje, ale podporuje.

Podle něj petice pokračuje dál, výbor ji chce poslat také magistrátu a ministerstvu obrany.
„Pokud se jim nelíbí vzhled budovy, ta je podmíněna územním plánem, a je tudíž věcí magistrátu,“ brání se starosta Bortel.

Zástupci společnosti Wilson Properity, která má dům stavět, se podle svého vyjádření jednání ani změnám nebrání. „Snahou investora je se dohodnout. Ale co přesně se stane, to v tuto chvíli nemohu odhadnout,“ sdělil včera LN zástupce investora Miloš Škrdlík.

Místní občané se obávají, že stavba přinese do čtvrti více aut, včetně těch s lidmi, kteří do domu budou jezdit nakupovat. Opoziční politici však protestují i proti způsobu, jakým se pozemek dostal do rukou soukromé firmy. Podle původní smlouvy totiž nemohl sloužit ke komerčním účelům. „Ministerstvo obrany, které původně pozemek spravovalo, mělo před jeho převodem městu přísné podmínky včetně nekomerčního využití areálu. A ty nebyly dodrženy,“ uvádí opakovaně zastupitel Strany zelených Svatopluk Bartík.

Kvůli podmínkám převodu údajně nevýhodným pro městskou část podali trestní oznámení. „Protesty se opakují, kdykoli se v Masarykově čtvrti cokoli mění. Podobné byly i při stavbě plavecké haly,“ podotkl radní ODS Pavel Blažek.

Tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný tvrdí, že právně už je vše v pořádku. „Vzhled domu je věcí odboru územního a stavebního řízení magistrátu, kam by měla jít i petice. A pokud jde o smlouvu k pozemkům, ministerstvo obrany dalo souhlas k její změně. Odkývneli ji i ministerstvo financí, dostane dohoda standardní podobu. Bude vycházet ze změněných předpisů, schválených jen krátce po podpisu smlouvy,“ dodal.

Do sporu nebude zasahovat ani magistrát. „Už v minulosti jsme konstatovali, že městská část se nedržela pravidel. Pokud ale vím, čeká se na souhlas ministerstva financí, aby mohla být podepsána nová pravidla pro využití pozemku,“ potvrdil LN náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Budovu na náměstí Míru hodlá stavět firma Wilson Properity. Získala pozemky s tím, že po dostavbě areálu má městu pro rozšíření parku dát sedmkrát menší parcelu v sousedství, kde nyní stojí prodejna potravin Brněnka. Ta se má přesunout do nového objektu. „Prodejna byla postavena v akci Z, máme právo rozhodnout o jejím osudu,“ připomíná Eva Kosková z Masarykovy čtvrti. Pokud by Brno smlouvu vypovědělo, muselo by investorovi uhradit škodu.
Lidové noviny: Miloš  Šenkýř, Jiřina Veselá
Zpět