První plánovací schůzka k wellnessu na Kraví hoře 7.2.2017

08.02.2017 22:07

7. února 2017 se náš předseda Michal Závodský a člen Ing. B. Bílek setkali s arch. Antonínem Novákem (navrhoval již krytý bazén a celkovou podobu modernizace území), ředitelem areálu koupaliště na Kraví hoře Mgr. Evženem Hrubešem a stavebník technikem Jiřím Mazlem z Odboru školství MČ Brno-střed, abychom se pobavili nad plánovanou rekonstrukcí prostřední partie přízemní monolitické původní konstrukce terasy, v jejichž útrobách jsou dnes převlékárny venkovního koupaliště a kanceláře. Záměrem vedení Brno-střed je tuto část změnit na wellness zařízení (několik saun, masáže) – zabíjí tím de facto dvě mouchy jednou ranou: stará budova bude opravena a areál se doplní o provoz, který by měl městské části následně vydělávat peníze.

Architekti v prosinci 2016 uzavřeli s městskou částí smlouvu na projekční práce za celkem 900 tis. bez DPH, a byť měla být na světě již první studie, zatím stále čekali na to, jak městská část upřesní prvotní zadání.  Radnice si totiž loni nechala vypracovat i provozněekonomickou analýzu, kde se uvažovalo o třech stupních vybavení wellness provozu. Aktuálně to vypadá, že bude zvolena ta nejúspornější varianta (ale i tak se asi vyčerpá finanční rámec, který hodlá městská část získat od města – ostatně i proto do toho chce jít). Je to dáno i tím, že umisťování původně zamýšlených dvou bazénů na střechu by vyvolalo jiné nároky na statiku celé budovy a investici prodražilo. Neměla by být instalována mobilní venkovní sauna (jakási moderní unimobuňka). Tato cesta se nám jeví jako nejspíš optimální – provoz by mohl být uměřený, nehrozilo by zastavění současné terasy dalším patrem apod. Naopak třeba Ing. Bílek by preferoval, kdyby se objekt zrekonstruoval pro dosavadní účel a nový wellness se ani nezaváděl. Za OSMČ na to tak vyhraněný názor nemáme – radši se budeme podílet na něčem rozumnějším (a zkusit ovlivnit to, co by nám případně vadilo), než být zcela odstaveni od příprav a pak zase až bojovat proti něčemu finálnímu. Budova nějakou opravu nezbytně vyžaduje a současné vedení radnice by si zjevně svou představu prosadilo.

Na stole je zatím jen prapůvodní návrh půdorysu wellnesu. Ten se ještě bude měnit, protože některé prvky, jak uvedeno, zmizí, a celý záměr se rozpracuje do finálnější podoby.

Z našeho pohledu budeme sledovat zejména:

·      vliv provozu na okolí (žádná zástavba nad 1. NP)

·      alespoň částečné zachování terasy (uvažuje se, že by podobně jako sousední plocha se střecha změnila z terasy na extenzivně zelenou střechu, tzn. porostlá trvalkami a skalničkami apod.)

·      vyřešení parkování (toto bude velmi citlivá záležitost, která se nemusí povést, protože optimální řešení by vyžadovalo milionové investice. Nejlepší by bylo opravit parkoviště dole u Údolní, ale i tady se odhadovaná cena pohybuje mezi 5 – 7 mil. Kč, a tolik nebude chtít MČ Brno-střed vydat)

·      nejrůznější drobnosti (zajištění úkrytu před deštěm nebo naopak sluncem, vyřešení dosavadního nevzhledného umístění kontejnerů odpadů na vrcholku).

OSMČ má být pravidelně informováno o dalším postupu prací a tyto s ním konzultovány. Nakolik budou naše připomínky akceptovány nebo ne, je věc druhá…

Zpět