První kroky k soutěži o podobu nám. Míru!!

01.01.2020 17:45

11. prosince 2019 odsouhlasila rada města Brna přípravu Architektonicko-urbanistické soutěže o návrh „Dostavba a úprava nám. Míru“ a pověřila Kancelář architekta města přípravou dané soutěže, kdy do dubna  2020 by měly být opět radě předloženy soutěžní podmínky. Vedle toho – poněkud nekoncepčně –  běží i dopravní posouzení řešení náměstí, organizovaní Odborem dopravy MMB.

OSMČ získalo podklady, na základě kterých rada rozhodovala (ke stažení ZDE).

Z nich zatím vyplývá:

  1. řešené území zasahuje i část do Kraví hory i celý bývalý vojenský areál
  2. KAM chce pojmout území koncepčně a komplexně (to je samozřejmě dobře, ale pod takovým přístupem se může skrývat bohužel leccos, včetně bohužel i nějaké obdoby Wilson 2, a zapomínat nelze ani na soukromý pozemek Brněnky, který takovému řešení brání
  3. KAM považuje současné dopravní řešení nám. Míru za nevhodné (my se zase domníváme, že celý dosavadní čas ukazuje, že řešení je funkční a např. napřímení ulice Údolní přímo do Březinovy by dopravu zrychlilo nebo by zase vyžadovalo dopravní zásahy ve stylu retardérů, takže by si automobilisté moc nepomohli).
  4. KAM chce artikulovat podobu náměstí i zástavby tak, aby byla v souladu se svým historicky založeným okolím (trochu nešťastné je směřování KAMu do zástavby – viz „zástavba bloku“ nebo neutěšený stav nám. Míru, kde by dle nás mohla stačit kvalitní rekonstrukce a ne překopávání s výstavbou nějakého velkého baráku)
  5. KAM chce posílit veřejnou vybavenost a zázemí pro společenské aktivity a nebrání se ani funkcím celoměstského významu (pokud by tyto nevedly k navýšení dopravy a měly by prospěch i pro místní, pak o tom lze uvažovat, ale nebylo by dobré, aby centrum menší čtvrti řešilo problémy celého Brna)
  6. náklady soutěže se odhadují na 4 mil. Kč, z toho na první cenu by putovalo 1,25 mil. Kč (obecně jsou investice do architektonických soutěží dobrou investicí, ale připomeňme si, že město odmítlo v září 2019 přidat dva miliony na rekonstrukci jedné z budov, aby už mohla veřejně sloužit, a tady jen na soutěž půjde s klidem dvojnásobek)
  7. během soutěže se předběžně počítá s dvěma diskuzemi s občany, ale přímo v porotě (9 lidí) to na zastoupení veřejnosti nevypadá
  8. návrhy by se měly podávat mezi květnem a červencem 2020, takže moc času se architektům nedává :-(

 

Zpět