Procházka Masarykovou čtvrtí: noblesní vyprávění - Brněnský deník 22.2.2010

25.02.2010 14:00

 

Brno – U zastávky Barvičova, konečné trolejbusu s číslem devětatřicet, se pomalu rozrůstá skupina posluchačů. Průvodkyně Bohuslava Červená si naposled srovná u úst stopku mikrofonu. Už za okamžik zahájí jednu z tematických procházek Mezinárodního dne průvodců a důstojné vily ztichlé Masarykovy čtvrti se jedna po druhé rozvypráví.

Noblesní dámy, co se rozpomenuly na své mládí u odpolední kávy.

„Chodíváme sem na procházky a vždycky si říkáme, komu ty vily asi patří a komu kdysi patřily,“ vysvětluje Jitka Doudová. Na akci, kterou organizuje Brněnské kulturní centrum, se kromě ní přišlo podívat dalších bezmála devadesát lidí.

Průvodkyně má v plánu posluchačům představit osm vil. „Snad to stihneme, jsou to jenom prohlídky exteriérů,“ doufá Červená.

Zvláštní pozornost chce věnovat domům, které architekti v Masarykově čtvrti postavili pro sebe. „Jedna z vil byla například sídlem architekta Jiřího Krohy, je tu i vila Jiřího Kumpošta. Architekti ale vesměs nebyli ani zdaleka tak zámožní jako jejich klienti,“ podotýká průvodkyně.

Skupina se zatím přesouvá k první zastávce procházky. Bílá fasáda vily, kterou ve třicátých letech minulého století teprve třiadvacetiletý architekt František Kalivoda navrhl pro choreografa a baletního mistra Iva Váňu Psotu, plane na pozadí únorové oblohy všemi odstíny holubičí modři.

„Ta původní vila ale byla asi tak poloviční. Zbytek dostavěl nějaký reemigrant, až po listopadu,“ doplňuje výklad jeden z pozorných posluchačů Aleš Bezděk.

Pár dalších postřehů přidá ještě několikrát. „Jsem jenom poučený laik. Ale zajímá mě to, protože v sousedství bydlíme. Tohle je ale přesně moje akce,“ usmívá se Bezděk.

Lucie Hrabcová

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/prochazka-masarykovou-ctvrti-noblesni-vypraveni.html

Zpět