Proč žaloba na město Brno?

23.05.2013 22:52

 

Obyvatelé Masarykovy čtvrti se nedají a bojují proti developeru i mu nahrávajícímu městu Brnu. Škoda, že to muselo dojít tak daleko, ale město ani developer s nimi nekomunikuje a developer si jede po svém (kácí, zplanýroval celý pozemek). Ani Vy byste chtěli mít hned ve svém sousedství velkou bytovku pro 130 lidí, která zahustí dosavadní zástavbu, zvýší dopravu, vezme výhled atp. atp. Proč stále developeři neznají zdravou míru a vše musí hnát do krajnosti?

Tohle úředníkům brněnského magistrátu zjevně nevadí, protože tam nebydlí, a proto jim sousedé musí připomenout (bohužel přes soud), že by měli brát ohled primárně právě na obyvatele svého města, které zastupují a nerozhodovat tak podstatné věci za jejich zády.

Podstatou žaloby je námitka, že změna indexu podlažné plochy, která spolurozhoduje o tom, jak velká může být na parcela stavba (čím vyšší hodnota tohoto indexu, tím objemnější stavba může vyrůst), nebyla ani nejbližším sousedům nijak oznámena a bylo o ní rozhodnuto od "zeleného stolu". Zatímco jiné změny územního plánu probíhají v určité formální veřejné zákonné proceduře, na tuto "změnu" se zdvojnásobením IPP se údajně nemají taková pravidla aplikovat. Takovým rozhodováním "o nás bez nás" se však sousedé cítí být dotčeny na svých zákonem garantovaných právech a podali v březnu 2013 návrh na zrušení dané změny, kterou provedl Odbor územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna.

Zpět