Přijdeme o parkovací místa, bojí se lidé z Masarykovy čtvrti Rovnost 9.5.2015

09.05.2015 20:23

Brno – Zmizí nám parkovací místa, stěžují si lidé z horní části brněnských Žabovřesk na záměr města zřídit v Březinově ulici zastávku autobusu. Kromě toho, že jim ubydou místa na parkování, se jim nelíbí ani to, že nová stanice bude od další zastávky vzdálená jen dvě stě padesát metrů. Podepisují proto petici.
Podle jednoho ze členů petičního výboru advokáta Davida Vaníčka už dokument, který má postavení zastávky zabránit, podepsaly stovky lidí. „Domnívám se, že zřízení autobusové stanice v této lokalitě je mrhání veřejnými prostředky. Další zastávka je vzdálená necelých tři sta metrů a autobusy linky číslo 81 tam zastavují," upozornil Vaníček.

Problémem je podle lidí, kteří v oblasti bydlí, i zrušení některých parkovacích míst. „Pokud nová zastávka vznikne, přijdeme o místa na parkování, kterých je v této lokalitě už tak nedostatek," myslí si například Markéta Sováková.

Někteří další se ale domnívají, že zastávka u Tichého ulice je potřeba. „Bydlí tady starší lidé, kteří ji rozhodně ocení," poukázal třeba Miroslav Konečný.

Občanské sdružení Masarykova čtvrť, které v lokalitě působí, nemělo zatím příliš příležitostí se problematikou nechtěné zastávky zabývat. „Záměr s námi nikdo při jeho přípravě neprobral, v zásadě nejsme ani pro, ani proti. Obě varianty mají svá pozitiva i negativa," je přesvědčený předseda sdružení a zastupitel městské části Brno-střed Michal Závodský.

Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Lindy Hailichové o zastávku u vyústění Tichého ulice požádala městská část. „Myslíme si, že by se tam hodila. V současné chvíli připravujeme pro město odpověď na petici, kterou lidé sepisují," nastínila Hailichová.

Podle starosty Žabovřesk Pavla Tyralíka vznik zastávky požadovali lidé v jiné petici z loňského roku. „Ještě teď mi volají lidé a říkají, že zastávku chtějí," poznamenal starosta.

Náměstek brněnského primátora Richard Mrázek, který má na starosti dopravu, zatím o problémech kolem zastávky v Březinově ulici neslyšel. „Nemám k tomu dostatek informací, tudíž se k tomu nemohu kvalifikovaně vyjádřit," sdělil.

Lenka Šklubalová
Zdroj: brnensky.denik.cz/zpravy_region/prijdeme-o-parkovaci-mista-boji-se-lide-z-masarykovy-ctvrti-20150509.html

Zpět