Obnovená linka 51 bude možná fungovat jen do konce roku - ČT Brno 13.8.2013

13.08.2013 16:24

Brno – Jako na houpačce je to letos s brněnskou autobusovou linkou 51. V lednu ji kvůli úsporám zrušil Dopravní podnik města Brna (pozn. OSMČ: poté, co mu  město Brno odmítlo dát potřebný příspěvek, pro což taky hlasoval i starosta Libor Šťástka), v červnu městská část Brno-střed oznámila, že ji zachrání a provoz zaplatí ze svého. Teď se zdá, že záchrana bude jen dočasná. Provoz linky je nákladnější, než si Brno-střed myslelo. Čtyři miliony na příští rok radnice nemá.

Od ledna hledali cestující na trase mezi Zvonařkou, Mendlovým náměstím a Masarykovou čtvrtí autobus s číslem 51 marně. Brněnský dopravní podnik linku v rámci úspor zrušil. Městská část Brno-střed se ale rozhodla linku, která vozí pacienty k Masarykově onkologickému ústavu, zachránit a provoz zaplatit ze svého.

Od září proto do ulic vyjedou pod stejným označením ekonomicky méně náročné minibusy. I tak radnice za čtyři měsíce zaplatí dopravnímu podniku bezmála 1,4 milionu korun. "V září vyhodnotíme, v jakém rozsahu je linka potřeba. Počet cestujících pro nás bude vodítkem, jestli bude skutečně potřeba pro další roky. Uvidíme, jestli linku bude městská část platit i příští rok," připustil starosta městské části Libor Šťástka (ODS), že budoucnost linky 51 je nejistá.

Městská část by totiž ze svého musela ročně zaplatit zhruba čtyři miliony korun. Tolik prostředků ale nemá. "Linka slouží nejen Brňanům, ale i pacientům Masarykova onkologického ústavu. Proto je otázka, jestli by se na obnovení linky neměl podílet i magistrát," dodal Šťástka.

Tuto variantu dnes náměstek primátora odpovědný za dopravu Robert Kotzian (ODS) odmítl. Brněnský magistrát totiž s jejím zrušením před osmi měsíci souhlasil. "Pokud má být nově zřízena linka, je to věc městské části a musí si tu úpravu zaplatit," reagoval na dotaz ČT Kotzian.

Že je boj a ochota městské části linku platit ojedinělá, potvrzuje i mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. "Podobný systém je pouze u nočních rozjezdů, kde si obce připlácí za to, že k nim spoje zajíždí v noci," řekla mluvčí.

....

 

Článek zde: https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/237899-obnovena-linka-51-bude-mozna-fungovat-jen-do-konce-roku/

Zpět