NS zrušil další osvobozující rozsudek nad D.Hrubou - kauza pokračuje ! ČTK 3.11.2014

04.11.2014 09:55

Nejvyšší soud (NS) nařídil znovu otevřít vleklý případ bývalé starostky městské části Brno-střed Dagmar Hrubé. Krajský soud v Brně ji loni zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle NS ale zproštění neodpovídá důkazní situaci. Proto soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. ČTK to řekl mluvčí NS Petr Knötig.

"Krajskému soudu v Brně pak NS přikázal věc znovu projednat a rozhodnout, přičemž v dalším řízení je krajský soud vázán právním názorem NS," uvedl Knötig.

Hrubá podle obžaloby podepsala smlouvy nevýhodné pro městskou část. Městský soud v Brně jí předloni v říjnu uložil tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Měla nahradit i údajnou škodu, tedy deset milionů korun. Odvolací soud dospěl k závěru, že se trestný čin nestal, s čímž ovšem nesouhlasili žalobci. Proto se kauza znovu dostala k NS, který už jednou zasáhl v neprospěch Hrubé.

"Nejvyšší státní zástupce obecně vítá, že NS vyhověl jeho návrhu, ovšem v tuto chvíli nemá k dispozici písemné odůvodnění verdiktu NS, proto zatím nemůže aktuální rozhodnutí příliš komentovat. Především není známo, v jakém rozsahu NS dovolání vyhověl," uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý.

Proces se vleče léta a pro Hrubou - nyní šestasedmdesátiletou - znamenal konec její politické kariéry. Od počátku obvinění tvrdí, že je nevinná. V srpnu 2006 podepsala smlouvy s firmou Wilson Properity na stavbu polyfunkčního objektu na náměstí Míru. Šlo o někdejší armádní objekt, který město dostalo bezúplatně od státu. Jedinou podmínkou bylo to, že nebude po jistý čas komerčně využit. Smlouvy podepsané Hrubou byly ale podle obžaloby v rozporu s tímto ustanovením.

Firma Wilson Properity chtěla v lokalitě postavit dům s byty a službami. Pozemky získala od Brna-středu do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční ročně. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat prostor, což přijde na mnoho milionů korun. "Pouze jsem podepsala to, co schválila rada městské části a co mi připravili k podpisu dva erudovaní právníci," řekla Hrubá u krajského soudu.

Hrubé také hrozilo, že bude muset zaplatit deset milionů korun. Městská část musela sumu zaplatit jako pokutu za uzavření smlouvy. Peníze se ale městské části později vrátily na základě rozhodnutí civilního soudu.

Autor: 
www.ctk.cz

 

 

Víde: https://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/ns-naridil-znovu-rozhodnout-o-hrube-se-zprostenim-nesouhlasi/1142731

 

Nebo reportáž České televize

Od 8:08 minuty: mimo jiné zazní od tiskového mluvčího Nejvyššího soudu: "Za stávající důkazní situace není možné vydat zprošťující rozsudek.
 

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/314281381991103-udalosti-v-regionech

Zpět