Nové volnočasové centrum na Žlutém kopci?

11.09.2015 21:36

V rámci koalice na radnici Brno-střed přišli zástupci ANO s nápadem na realizaci volnočasového centra na Žlutém kopci – ve zmole, nedaleko štěpení cesty, která jde od Tomešovy mezi zahrádkami, směrem k pivovaru nebo na Úvoz. V nedávné době tam proběhl základní úklid a probírka náletových dřevin (referovali jsme na Facebooku). Díky stranickému zastání i na úrovni města Brna (a tím pádem i určitým financím odsud) má tento projekt velkou naději na uskutečněníNavíc zářijové zastupitelstvo přikleplo peníze na zpracování projektu – tedy první fáze může začít.

Ve článku ve Zpravodaji (září 2015) je relativně detailní popis, co by mělo vše centrum obsáhnout. Kladně lze bezpochyby hodnotit multifunkčnost záměru a některé nové či méně tradiční nápady – dětská zahrádka, zookoutek, lezecká stěna či lanové centrum. Vítáme i propojení na přírodu jako je nápad lesní školky nebo určitého malého společenského centra v zeleni.

Otazníky (třeba i kvůli nákladům na provoz) vyvolává naopak rozsah záměru – už i kvůli tomu, že vzniká „na doslova „zelené louce“ a má být až pro dvě stě lidí. To vyvolá nároky i na dopravu, kde bychom ale neradi do této lokality přiváděli individuální automobilovou dopravu (zvládnou dnešní rodiče nedovážet děti až přímo „ke dveřím“?). Diskutabilní je i nápad umístit zde malý bazén (Kraví hora zase není až tak daleko a přeci jen nabízí lepší komfort; pokud by se mělo jednat jen o dětský bazén - je to na zvážení), sauna (neponecháme soukromému sektoru?) nebo dopravní hřiště (velké, kryté se za 78 mil. Kč dostavuje nedaleko na Riviéře...).

Možná by stálo za zvážení naopak doplnění o nějaké malé cvičiště – výběh pro psy.

O záměru referoval rovněž deník Rovnost.

 

Jak se díváte na záměr Vy?

Co v něm postrádáte, co byste klidně postrádali nebo kde vidíte úskalí záměru?

Piště nám na osmc@email.cz

Nepřímým efektem může být i vliv na námi podporované volnočasové centrum na Lerchově v areálu bývalých vojenských autoopraven – městská část neutáhne výstavbu několika center a ani jejich následný provoz, což bývá největším strašákem rozpočtářů samosprávy a hlavním „důvodem“, proč do některých záměrů nechce městská část jít.

Zpět