Nová středová koalice nepodpořila získání financí na demolici vyhořelé jídelny na Kraví hoře a následnou parkovou úpravu

13.01.2019 17:48

Dlouholetou bolístkou severní strany Kraví hory je v r. 2010 vyhořelá bývalá důstojnická jídelna na Žižkově ulici nedaleko Gymnázia M. Lercha.

OSMČ, zejména jeho předseda Michal Závodský (a to i coby zastupitel MČ Brno-střed), se dlouhodobě snaží, aby se tento nevzhledný kout proměnil ve veřejný park a krásně tak zapadl do prostředí Kraví hory. Ostatně daný prostor takto vidí i regulační plán již z r. 1998.

Stav prosinec 2018

Svého času hrozilo, že vedle bude postavena vysoká kancelářská budova, čemuž nakonec zabránila masivní petiční akce Zelená pro Kraví horu. Nyní by to chtělo tu „zelenou“ dopřát i dané ruině.

Když náš předseda byl v minulém volebním období v koalici, podařilo se z úrovně MČ zorganizovat veřejné setkání s obyvateli z okolí nad tím, jak dále s danou lokalitou pracovat. OSMČ obstaralo první hrubé variantní návrhy na budoucí podobu veřejného prostranství a Odbor životního prostředí Brno-střed i díky našemu připomínání se zařídil pravomocné demoliční rozhodnutí, nechal vypracovat odborné nacenění demolice dané budovy (cca 5 mil. Kč) a hledal na ně finanční prostředky. Bohužel marně, a to i na druhém zastupitelstvu nové koalice na Brno-střed (ODS, ANO 2011, KDU-ČSL), kde se schvaloval rozpočet na rok 2019.

Pokud vedení městské části preferuje jiné investiční akce, nelze moc najít volné finanční prostředky na další investice (většina rozpočtu jde na povinné výdaje a údržbu, popř. zůstává vyhrazena na opravy bytů a domů). Proto jednou z mála šancí (na dotace pro takový záměr prý město moc dosáhnout nemůže) je získat peníze přímo od města. To každoročně rozděluje městským částem různě velkou částku v řádu desítek miliónů, kdy si však pořadí svých priorit nejdříve určí samy městské části. Nebyl ani jeden rok, co by naše MČ nežádala město Brno o dotaci na demolici jídelny – problém však vždy byl, že nikdy na horních místech, aby na ni peníze také zbyly. Že různé koaliční strany upřednostňují jiné (ale také ne špatné) projekty (kupř. do blízké hokejové haly nebo na koupaliště na Kraví hoře) nebo jsou peníze prostě potřeba jinde (úpravy vnitrobloků – kupř. Křídlovická/Zahradnická by krásně pokryla demolici kadetky), je prostě fakt a s tím náš předseda M. Závodský silou svého jediného hlasu ani Strana Zelených nic nadělat nemohli. Obecně se dala přednost třeba i opravě cestní sítě na Kraví hoře, se kterou předchozí koalice dlouhá léta mnoho nedělaly.

Kadetka se stala i menším tématem předvolební komunální kampaně, kde ODS Brno obvinila našeho předsedu Michala Závodského, že „nešetřil před volbami velkými sliby a věčnou kritikou“ a s kadetkou se nic nestalo. Ponecháme-li stranou, že M. Závodský přímo takové velké sliby nikde nedal a že se za poslední roky přece jen se záměrem (byť ne na první pohled) postoupilo (více také ZDE), překvapilo nás, že v rozpočtu na rok 2019 za již nové koalice, jíž se ODS účastní a má starostu i 3. místostarostu pro rozpočet a finance, není o kadetce ani slovo a není na její likvidaci a parkovou úpravu vyhrazen ani halíř.

Proto náš předseda M. Závodský na prosincovém zastupitelstvu navrhl, aby se radnice právě při tom dělení financí z úrovně města Brna zasadila o to, aby záměr demolice kadetky a úpravy do parkové podoby byl na prvním místě a byla tak jistota, že peníze dostane. A světe div se, ani takové usnesení, které by naší městské částí ušetřilo cca 10 milionů, NEPROŠLO. Zdrželi se nebo nehlasovali zejména zastupitelé ODS, ANO 2011, KDU-ČSL (s čestnou výjimkou Ing. Bohumila Bílka z naší čtvrti a MUDr. Vojtěcha Weinbergera), Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Piráti :-( 

Třešničkou a vše dokreslující je pak reakce Ing. Romana Kotěry, 3. místostarosty zodpovědného za rozpočet a finance (ODS s podporou Svobodných) na otázku, zda je pro něj řešení bývalé kadetky rozpočtovou prioritou. První odpověď byla vyhýbavá, a když náš předseda trval na jasné odpovědi, tak uslyšel: NEVÍM.

Zpět