Náměstí Míru dopadlo v hodnocení VUT špatně

03.03.2014 21:43

Projekt Moje náměstí vznikl v roce 2013 jako školní práce na půdě Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Zabývá se všeobecným hodnocením kvality náměstí – mezi nimi i našeho Náměstí Míru.
Tým studentů pod vedením zkušených pedagogů navrhl způsob, jak co nejobjektivněji a přitom jednoduše vyhodnotit silné a slabé stránky jednotlivých náměstí. Výsledky hodnocení pak pomáhají při hledání různých možností zvýšení jejich kvality. A níže je výsledek Náměstí Míru – neopadlo zrovna nejlépe, což svědčí o tom, jakou „péči“ mu naše městská část věnuje…

Více info: https://www.mojenamesti.com/namesti-miru-brno/

37%
Městská část:
Střed (Stránice)
Doba vzniku/revitalizace:
20. léta 20. století
Charakter:
předměstský
Funkce/význam:
oddechová/okrskový
mapa
Živý prostor 54%
Možnost chodit 40%
Možnost stát 60%
Možnost sedět 57%
Možnost hrát si 0%
Dostupnost 100%
Bezpečný prostor 55%
Dopravní bezpečnost 40%
Sociální bezpečnost 70%
Udržitelný prostor 16%
Lidské měřítko 15%
Komunikující parter 16%
Zdravý prostor 31%
Zvuky 0%
Kvalita vzduchu 75%
Vizuální zážitek 23%
Pohoda prostředí 50%
Jak dosáhnout zlepšení? Hodnoceno: 27.11.2013
Náměstí Míru je v myslích mnoha lidí zajisté spojené s představou příjemných chvil strávených s rodinou či přáteli například při pikniku, slabší hodnocení náměstí má na svědomí skutečnost, že parková část, Kraví Hora, do hodnoceného území nespadá. Náměstí Míru je konečnou zastávkou tramvají, vozidla zde opouští množství chodců rozbíhajících se do nejrůznějších směrů. Právě pro ně není náměstí vhodně uzpůsobeno, či už z hlediska povrchů chodníků nebo vhodnosti systému přechodů, lidé toto často demonstrují nebezpečným přebíháním cesty v místech mimo přechody. Pro zvýšení estetické kvality a zároveň i pocitu bezpečnosti by bylo vhodné regulování zeleně tak, aby nevytvářela nepřehledná zákoutí. Náměstí by bezpochyby pomohlo, kdyby maloobchodní prodejna atraktivněji využila svůj výklad.

 

Zpět