MOÚ se připravuje na rekonstrukci Bakešova pavilonu

10.02.2018 17:41

Masarykův onkologický ústav v Brně chce letos zahájit celkovou rekonstrukci Bakešova pavilonu zhruba za čtvrt miliardy korun. Práce by měly být hotovy do roku 2020. Stát by měl poskytnout 170 milionů korun, zbytek zaplatí ústav. Bakešův pavilon pochází z roku 1916 a v 60. letech minulého století byla vybudována jeho přístavba, která je silně nevzhledná a nezapadající.

MOÚ už je na rekonstrukci připraven - z hlavní budovy je již vše vystěhováno, ambulance jsou vyklizené. Ústav nyní čeká na ministerstvo zdravotnictví a jeho schválení zadávací dokumentace pro výběr dodavatele.

Celá akce má probíhat ve 4 etapách:

  • v první etapě vzniknou některé dočasné pomocné stavby (stavební úpravy pro zajištění provozu ve stávající přístavbě, obslužný výtah přístavby a únikové schodiště).
  • v druhé etapě proběhne vlastní rekonstrukce historické budovy Bakešova pavilonu a vznikne spojovací chodba do Masarykova pavilonu a přístavba schodiště a výtahů (východní část)
  • ve třetí etapě dojde na bourací práce části budovy a naopak vznikne spojovací chodba i technická chodba do Wernerova pavilonu a budou přistaveny schodiště a výtahy na západní části
  • ve čtvrté etapě budou odstraněny předchozí dočasné stavby

 

V Bakešově pavilonu zůstanou po rekonstrukci oddělení komplexní onkologické péče i chirurgické onkologie. Měly by tam být i operační sály, které tam fungovaly i v minulosti, ale kvůli jejich špatnému stavu je nemohl MOÚ mnoho let používat. Díky sálům by se uvolnil prostor v současném Švejdově pavilonu, a zde se tak rozšířil chemostacionář.

Zpět