Městská část bez zapojení lidí vybrala možnou budoucí podobu Žlutého kopce. Jaký je Váš názor – jak byste vítězný návrh doplnili Vy?

14.02.2020 20:57

14. února 2020 vyhodnotila porota soutěžní návrhy a jako jednoznačného vítěze určila po postupných čtyřech kolech hlasování jako jednoznačného (dokonce jednomyslně) návrh brněnské architektonické kanceláře EA architekti s.r.o., která tak vyhrála první cenu, s kterou je spojena odměna 200.000,- Kč.

Porota zároveň k vítězi dala následující doporučení k dopracování a prověření:

  • možnost zahuštění zástavby při ulici Hlinky
  • prostupnost pro pěší dopravu z Mendlova náměstí, západně okolo areálu pivovaru do prostoru veřejného parku
  • prostupnost pro pěší dopravu přes areál kláštera
  • možnost dopravního propojení na ulici Tvrdého západní větví ulice Tomešovy
  • prostupnost areálu Masarykova onkologického ústavu využití prostoru nad památkově chráněnými vodárenskými objekty v součinnosti s MOÚ a NPÚ
  • koncepci jižní části veřejné zeleně po tzv. Krétu v duchu plně vybaveného městského parku, severní část k Vaňkovu nám. jako prostranství s charakterem umožňujícím dálkové výhledy.

 

Návrhy byly hodnoceny dva dny, bohužel předtím ani jednoho z nich se nemohla zúčastnit žádná veřejnost z okolí nebo její zástupce, byť to budou právě oni, kdo budou tuto lokalitu užívat nejčastěji. Na druhou stranu bylo dodatečně umožněno se účastnit řediteli MOÚ a to, že chyběla místní znalost, se ukázalo i vtom, že jeden ateliér navrhoval na svah Žlutého kopce umístit třeba trh.

Z našeho pohledu bylo škoda, že soutěžní zadání stanovilo požadavek na rozsah veřejné zeleně v min. rozsahu jen cca 16 % z celkového řešeného území, což je hodně málo, uvážíme-li, že jsme v centru města zatíženém výfuky a i teplá léta jsou čím dál tím silnější.

!! Je třeba upozornit, že prezentovaný zákres je poněkud klamavý – nelze vůbec zaručit, že na soukromých pozemcích bude opravdu tolik zeleněProto budeme trvat na zvětšení zelených ploch a veřejných prostranství, které budou sloužit všem (kupř. pod současným parkem Helgoland, kde jinak návrh umisťuje řadu domů).

 

A jaký je Váš názor? Chybí Vám něco ve vítězném návrhu? Dejte nám vědět: osmc@email.cz

 

Rada MČ Brno-střed schválila následující účastníky soutěže, kdy část z nich vybrala sama (vybraní) a část dle zájmu a předložených portfolií pak porota (vyzvaní)

Vybraní účastníci:

  • Ing. arch. MgA. Jan Žálský, Ing. arch. Vít Podráský, Ing. arch. Aneta Žvaková, MgA. Tomáš Nováček, Mgr. Vojtěch Tecl (ŽÁLSKÝ ARCHITEKTI),
  • Erik Štefanovic (Delta Projektconsult s.r.o.),
  • Ing. arch. David Průša (PLATFORMA ARCHITEKTI s .r.o.),
  • Ing. arch. Pavel Pekár (P.P. Architects s.r.o.),

Vyzvaní účastníci:

  • Aulík Fišer architekti, s.r.o., sídlem Na Václavce 3307/3a, Praha 5
  • EA architekti s.r.o., sídlem Rezkova 934/54, Brno
  • gogolák + grasse s.r.o., sídlem Jaurisova 515/4, Praha 4

Nakonec odevzdalo své návrhy 6 ateliérů, ze soutěže odstoupil Aulík Fišer architekti, s.r.o., protože nesouhlasili s doplňováním podkladů (zejména od MOÚ lednu 2020) informací v průběhu soutěže, takže naše MČ ne zcela dobře zvládla danou soutěž. Došlé návrhy byly od počátku anonymizovány pod čísly, takže po celou dobu posuzování porota nevěděla, čí návrh posuzuje.

 

Složení poroty: 

-  závislí  (politici)

Ing. arch. Vojtěch Mencl,  

Ing. arch. Petr Bořecký, 

RNDr. Filip Chvátal, Ph.D,   (alternován později MgA. Jakubem Kořínkem)

 

-  nezávislí 

Doc. Ing. arch. Jiří Oplatek,  

Mgr. Akad. arch. Roman Brychta,

MArch. Ing. arch. Jan Kristek, Ph.D.

Zpět