Lidé obytný komplex v Lerchově nechtějí www.brnenskydenik.cz 10.10.2007

10.10.2007 17:10

 

BRNO - Projekt bytového domu Wilson počítá s přestavbou celého okolí, firma do něj už investovala několik milionů korun

Projekt víceúčelového bytového domu Wilson nedaleko náměstí Míru vzbuzuje emoce už od zveřejnění záměru budovu postavit. Lidé z okolí jsou většinou proti.

„Nelíbí se nám to hlavně proto, že je plánované budova příliš mohutná. Máme strach, že naruší celkovou koncepci prostoru,“ říká členka petičního výboru petice Wilson proti postavení domu Denisa Sobková.

Petici, kterou podepsaly skoro dvě tisícovky lidí většinou z blízkého okolí, předali před nedávnem brněnskému primátorovi Romanu Onderkovi i ministerstvu obrany.

Lidé bydlící v Masarykově čtvrti vidí pro území bývalých vojenských autoopravárenských závodů jiné využití. „Mělo by tam vzniknout společenské a kulturní centrum, které tu chybí,“ požaduje Sobková.

Investorská firma Wilson Properity ale plánuje postavit několikapatrový bytový komplex s obchodem v centru a malými provozovnami po okolí. Změní se i konečná smyčka tramvajové linky číslo čtyři. Zmizí stávající prodejna potravin a místo ní se současné náměstí podle projektu rozšíří na dvojnásobek.

„Snažili jsme vymezit náměstí jednoznačně určenými uličními čarami. Našim cílem bylo vytvořit jasně organizovanou plochu, kde bude tramvajová smyčka. Lidé, kteří na ní vystoupí, již nebudou muset přecházet znovu ulici, ale budou hned na Lerchově,“ přiblížil plánovanou podobu prostoru Tomáš Rusín z architektonické kanceláře RAW, která projekt připravovala.

Firma Wilson Properity do projektu už investovala velké množství peněz a bude je chtít zpátky. „Smlouvu jsme uzavřeli v dobré víře, nikoho jsme k tomu nenutili. Právo mi proto umožňuje získat zpět náklady a ušlý zisk. Jednalo by se řádově až o miliony až desítky milionů korun,“ prohlásil už dříve majitel Wilson Properity Jiří Maršálek.

 

Filip Sušanka

Zpět